Pita chlieb: Pripravte si ho doma, postačí vám pár ingrediencií

Pita chlieb je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá všestranný a chutný doplnok k svojmu jedlu. Pita alebo aj arabský chlieb, je známy svojou unikátnou štruktúrou – tenkým, mäkkým cestom, ktoré sa počas pečenia „nafúkane“ a vytvorí priestor na plnenie rôznymi dobrotami. Ak hľadáte recept, ako si pita chlieb pripraviť doma, ste na správnom mieste!

Poznáte pita chlieb?

Pita chlieb, často nazývaný aj arabský chlieb, je tradičné pečivo pochádzajúce z Blízkeho východu. Je charakteristický najmä svojím tvarom. Tento okrúhly, plochý chlieb s dutinou v strede, môžete naplniť grilovaným mäsom, domácim kebabom alebo cícerovým falafelom a čerstvou zeleninou. Pita chlebík je veľmi všestranný a dá sa využiť na rôzne spôsoby, skvelo chutí aj len tak s nátierkou.

pita chlieb
Foto: Pixabay

Recept na domáci pita chlieb

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 2 lyžičky suchého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup:

  1. Najprv si v malej miske zmiešajte teplú vodu s cukrom a droždím. Nechajte zmes postáť asi 10 minút, kým sa nevytvorí napenený kvások.
  2. Následne vo veľkej miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte kvások z droždia a olivový olej. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja, a potom vyklopte cesto na pomúčenú plochu. Mieste asi 10 minút, kým sa cesto nezapracuje a nebude hladké a elastické.
  3. Cesto uložte do ľahko naolejovanej misy, prikryte ju čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Po vykysnutí cesto rozdeľte na 8-10 rovnakých kusov. Každý kus vyvaľkajte na tenký okrúhly plát. Následne premiestnite pity na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 230 °C asi 5-7 minút, kým sa pita chleby nafúknu a získajú zlatistú farbu.

Gurman TIP: Pita chlieb si môžete pripraviť aj z celozrnnej múky, čo znamená, že môže byť aj zdravšou voľbou v porovnaní s inými typmi chleba. Okrem toho si môžete doma pripraviť aj verziu s pridanými semienkami, bylinkami alebo sezamom.

pita chlieb
Foto: Pixabay

Tipy na podávanie pita chleba

Pita chlebík si môžete naplniť čerstvým falafelom, humusom, čerstvou zeleninou a dresingom z kyslej smotany. Je taktiež vynikajúci na plnenie grilovaným kuracím alebo hovädzím mäsom s pikantnou salsou alebo domácim čatní. Arabský chlieb taktiež môžete naplniť rôznymi druhmi pečenej alebo čerstvej zeleniny a dipmi ako tzatziki alebo baklažánovým baba ghanoush.

Prečítajte si tiež: HIT! Nízkosacharidový chlieb len z 2 ingrediencií: Chutí ako obláčik

Viac o téme: ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ