
Ak existuje jedlo, ktoré dokáže spojiť rodinu, prevoňať celú ulicu a vyvolať nostalgiu po detstve na dedine, tak je to jednoznačne pravá kotlíková fazuľovica. Tento výdatný pokrm, ktorý v sebe nesie chuť údeného mäsa, koreňovej zeleniny, cesnaku a voňavej majoránky, patrí medzi srdcovky našej kuchyne. Nech ju varíte na dvore v kotlíku alebo doma vo veľkom hrnci, jeden tanier vám určite stačiť nebude.
Poctivá kotlíková fazuľovica
Ingrediencie:
- 1 kg tmavej veľkej fazule a 1 kg bielej fazule
- 2 ks stredne veľký zeler
- 1 kg mrkvy
- 1 kg petržlenu s vňaťou
- 2 ks paštrnáku
- 2 ks póru
- 1 kg cibule
- 2 hlavičky cesnaku
- zemiaky na zahustenie
- 250 dkg domácej bravčovej masti
- 2 ks domácej klobásky
- 2 kg údené bravčové rebierka
- 1 ks údené bravčové koleno
- 1 kg údená bravčová krkovička

Prečítajte si tiež
Ako variť fazuľu, aby nenafukovala? Stačí pridať jednu ingredienciu
Koreniny:
- celé nové korenie
- mleté čierne korenie
- sladká paprika
- pálivá paprika
- soľ podľa chuti
- majorán
- drvená rasca
- granulovaný cesnak

1. Fazuľa ako základ – treba ju dobre pripraviť
Základom každej dobrej fazuľovice je kvalitná fazuľa – v tomto prípade kombinácia tmavej a bielej odrody. Fazuľu si namočíme aspoň na 24 hodín, aby pekne zmäkla a skrátila sa doba varenia. Tento krok nevynechávajte, fazuľa vám to vráti chuťou aj konzistenciou.

Prečítajte si tiež
Aké mäso na guláš použiť? Toto je skvelé na kotlíkový či maďarský
2. Základ na domácej masti
Na rozohriatej domácej bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Pridáme prelisovaný cesnak, krátko ho orestujeme a hneď prisypeme mletú sladkú papriku, ktorú necháme len na pár sekúnd zafarbiť olej. Pozor, nech nezhorí a nezhorkne – hneď zalievame horúcou vodou.

3. Údeniny – srdce fazuľovice
Do vývaru pridáme domáce údené mäso – klobásky, koleno, rebierka a petržlenovú vňať. Mäso si po stranách narežeme, aby lepšie pustilo arómu. Údenú krkovičku zatiaľ vynecháme – tá príde na rad neskôr. Po hodinke varenia údeniny vyberieme a polievku obohatíme o fazuľu aj s vodou, v ktorej sa máčala.

Prečítajte si tiež
Čím zahustiť guláš? Múku môžete pokojne vynechať
Následne pridáme koreňovú zeleninu – zeler, mrkvu, petržlen, paštrnák a pór. Práve tieto ingrediencie vytvoria typickú sladkastú a zemito-výraznú chuť, ktorú fazuľovica potrebuje. Dochuťte soľou, rascou, paprikou, novým korením, čiernym korením a určite nezabudnite na obľúbenú majoránku – bez nej by to nebola slovenská klasika.

4. Finálna fáza – návrat údenín a zahustenie
Zatiaľ čo sa fazuľa varí, pripravíme si údeniny – koleno pokrájame na menšie kúsky, rebierka oberieme a spolu s krkovičkou nakrájanou na kocky pridáme späť do vývaru. Pridáme aj nakrájanú zeleninu, ktorú sme si odložili bokom. Na záver nastrúhame do polievky trocha zemiakov, ktoré ju krásne zahustia.
Kotlíkovú fazuľovicu podávajte s domácimi haluškami, čerstvým chlebom alebo len tak – s lyžicou a úsmevom. Ideálne niekde vonku, pri ohni, s rodinou a priateľmi okolo. Nezabudnite, že takéto jedlo chutí najlepšie, keď sa oň podelíte.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ