Polenta na sladko či slano: Uvarte si zabudnutú pochúťku

Polenta je tradičný taliansky pokrm, ktorý sa v posledných rokoch stal populárnym po celom svete. Polentu však mnohokrát pripravovali už aj naše babičky, bez prístupu k moderným receptom. Je to jednoduché, no všestranné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na veľké množstvo spôsobov. Polenta na sladko či slano vás zasýti aj ako hlavné jedlo. Slaná verzia sa však výborne hodí aj ako príloha k mäsovým či zeleninovým pokrmom. V našom článku sa pozrieme nielen na pôvod polenty, ale aj ako si ju môžete doma rýchlo pripraviť.

Čo je polenta? Zabudnutý poklad z kuchýň našich babičiek

Polenta je kukuričná kaša, ktorá sa vyrába z pomletých kukuričných zŕn. Je to tradičné jedlo severného Talianska, ale jej popularita sa aktuálne rozšírila aj do iných častí sveta. No aj v časoch, keď sa u nás varili výlučne domácke slovenské jedlá, polenta sa mnohokrát ocitla na stoloch našich predkov. Podávala sa najmä s prepraženým maslom a cibuľou či slaninkou, pod názvom kukuričanka, kuľaša či zameška.

Polentu si môžete pripraviť na spôsob hladkej krémovej kaše alebo ju môžete nechať stuhnúť a následne nakrájať na kúsky, ktoré potom z oboch strán ugrilujete, opečiete alebo usmažíte. Polenta je veľmi variabilná, čo sa týka prípravy, ale aj podávania. Zasýti vás ako hlavný chod, príloha, no aj ako sladké potešenie.

polenta na sladko
Foto: Pixabay

Polenta na sladko či slano a ako si ju pripraviť

Polenta na slano

Ingrediencie:

  • 1 šálka suchej polenty
  • 4 šálky vody alebo mlieka
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu či lahôdkového droždia pre vegánov (voliteľné)

Postup:

  1. Najprv v hrnci priveďte vodu alebo mlieko k varu. Pridajte soľ.
  2. Pomaly pridávajte k tekutine polentu, neustále zmes miešajte, aby sa v nej netvorili hrudky.
  3. Znížte teplotu a varte na miernom ohni, kým polenta nezhustne a neoddeľuje sa od stien hrnca (asi 30-40 minút).
  4. Hotovú polentu následne odstráňte z ohňa a vmiešajte do nej maslo a parmezán.

Gurman TIP: Polentu ako hlavný chod podávajte teplú, na spôsob krémovej kaše. Môžete do nej však pridať aj kúsky grilovanej zeleniny (paradajky, paprika, baklažán a pod.), následne ju premiestniť na vymastený plech a nechať ju zapiecť.

polenta na sladko
Foto: Pixabay

Polenta na sladko

Ingrediencie:

  • 1 šálka suchej polenty
  • 4 šálky mlieka
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ovocie, med alebo škorica na podávanie

Postup:

  1. V hrnci priveďte mlieko do varu, dávajte pozor, aby nevykypelo. Následne k nemu pridajte cukor a vanilkový extrakt.
  2. Pomaly pridávajte polentu, za neustáleho miešania, aby sa vám netvorili hrudky.
  3. Znížte teplotu a varte na miernom ohni, kým polenta nezhustne (asi 30-40 minút).
  4. Podávajte teplé, ozdobené ovocím, medom alebo škoricou, na spôsob krupicovej kaše.

Mohlo by vás zaujímať: Máte radi sladké? Objavte náš recept na makové rezy s citrónovou polevou

polenta na sladko
Foto: Pixabay

Ako servírovať polentu ako prílohu?

Polenta je veľmi univerzálna a môže byť podávaná ako príloha k mnohým jedlám. Prinášame vám niekoľko nápadov. Opečené trojuholníky polenty na oleji či masti sa výborne hodia spolu so šalátom k pečenému alebo grilovanému mäsu či steakom. Takto pripravenú polentu môžete taktiež podávať k rybám, napríklad k pečenému pstruhovi s bylinkovým maslo alebo k filetám obľúbeného lososa.

Polenta sa výborne hodí aj k bielej či zelenej špargli, ktorú prelejete holandskou omáčkou. Tento kukuričný poklad je vynikajúci aj s rôznymi syrmi, ako je parmezán, gorgonzola alebo ricotta. Je už na vás, či ich primiešate do teplej kaše alebo ich navrstvíte na tuhú polentu, napríklad ako jednohubky pre návštevu.

Gurman TIP: Ak chcete krémovú polentu, pridajte do nej pri varení viac tekutiny. Ak ju plánujete ponechať stuhnúť a krájať, povarte ju dlhšie a používajte menej vody, mlieka či vývaru. Mnohí výrobcovia na obale odporúčajú polentu povariť len 3-15 minút, to však rozhodne nestačí. Polenta potrebuje okrem dlhšieho varenia aj dostatok soli, aby bola chutná. Preto k nej pridajte soľ hneď na začiatku varenia.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

polenta na sladko
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ