
Ak milujete poctivé, jednoduché a so srdcom varené jedlá, potom by ste poľské zemiakové kluski mali rozhodne zaradiť na svoj jedálny lístok. Tieto jemné zemiakové knedličky s chrumkavou slaninkou a opečenou cibuľkou sú ukážkou toho, že aj z mála surovín možno vytvoriť výnimočné jedlo plné chuti a tradície. Zemiakové kluski su ideálnym receptom, ak napríklad neviete čo na večeru.
Poľské zemiakové kluski
Na prípravu klusiek (cca 4 porcie) si pripravte:
- 1 kg zemiakov
- 2–3 lyžice hladkej múky (množstvo upravte podľa varného typu zemiakov)
- 1 vajce
- soľ
- trochu zemiakového škrobu na obalenie
- olej alebo bravčová masť
- slaninu a cibuľu na dochutenie a podávanie


Prečítajte si tiež
Poznáte goralský moskol? RECEPT zo surovín, ktoré máte doma
Postup prípravy
- Kľúčom k dokonalej konzistencii tohto receptu je kombinácia uvarených a surových zemiakov. Prvú polovicu zemiakov ošúpte, nakrájajte a uvarte do mäkka. Po odkvapkaní ich nechajte trochu preschnúť a potom ich prelisujte alebo popučte do veľkej misy.
- Druhú polovicu zemiakov nastrúhajte najemno. Vložte ich do sitka vystlaného čistou utierkou a poriadne vyžmýkajte. Získanú šťavu navylievajte! Nechajte ju odstáť, a keď sa v nej usadí škrob, opatrne zlejte vodu a škrob použite do cesta.
- K uvareným zemiakom pridajte nastrúhané surové, vajíčko, soľ, múku a pripravený škrob. Vypracujte mäkké, ale nelepivé cesto, z ktorého formujte kluski, ktoré ešte jemne obalíte v práškovom zemiakovom škrobe, aby si zachovali tvar.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a kluski do nej vkladajte postupne. Keď vyplávajú na hladinu, varte ich ešte niekoľko minút – budú hotové, keď budú jemné a pružné na dotyk.
- Medzitým si na panvici rozohrejte tuk (klasický olej alebo najlepšie bravčovú masť), pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a cibuľu a všetko opražte dozlatista. Potom pridajte uvarené kluski a dobre premiešajte.

Ako poľské kluski servírovať?
Najlepšie chutia čerstvé, ešte teplé, posypané zlatistou slaninkou a voňavou cibuľkou. Môžete ich podávať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu napríklad k dusenému mäsu či kapuste. Ak ich pripravujete vo väčšom množstve, už uvarené kluski môžete ešte krátko orestovať na masle pred samotným podávaním.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ