Poľské zemiakové kluski: Rýchly, lacný a chutný nápad na večeru

Ak milujete poctivé, jednoduché a so srdcom varené jedlá, potom by ste poľské zemiakové kluski mali rozhodne zaradiť na svoj jedálny lístok. Tieto jemné zemiakové knedličky s chrumkavou slaninkou a opečenou cibuľkou sú ukážkou toho, že aj z mála surovín možno vytvoriť výnimočné jedlo plné chuti a tradície. Zemiakové kluski su ideálnym receptom, ak napríklad neviete čo na večeru.

Poľské zemiakové kluski

Na prípravu klusiek (cca 4 porcie) si pripravte:

  • 1 kg zemiakov
  • 2–3 lyžice hladkej múky (množstvo upravte podľa varného typu zemiakov)
  • 1 vajce
  • soľ
  • trochu zemiakového škrobu na obalenie
  • olej alebo bravčová masť
  • slaninu a cibuľu na dochutenie a podávanie

zemiakové kluski
Foto: GettyImages / 4u4me

Postup prípravy

  1. Kľúčom k dokonalej konzistencii tohto receptu je kombinácia uvarených a surových zemiakov. Prvú polovicu zemiakov ošúpte, nakrájajte a uvarte do mäkka. Po odkvapkaní ich nechajte trochu preschnúť a potom ich prelisujte alebo popučte do veľkej misy.
  2. Druhú polovicu zemiakov nastrúhajte najemno. Vložte ich do sitka vystlaného čistou utierkou a poriadne vyžmýkajte. Získanú šťavu navylievajte! Nechajte ju odstáť, a keď sa v nej usadí škrob, opatrne zlejte vodu a škrob použite do cesta.
  3. K uvareným zemiakom pridajte nastrúhané surové, vajíčko, soľ, múku a pripravený škrob. Vypracujte mäkké, ale nelepivé cesto, z ktorého formujte kluski, ktoré ešte jemne obalíte v práškovom zemiakovom škrobe, aby si zachovali tvar.
  4. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a kluski do nej vkladajte postupne. Keď vyplávajú na hladinu, varte ich ešte niekoľko minút – budú hotové, keď budú jemné a pružné na dotyk.
  5. Medzitým si na panvici rozohrejte tuk (klasický olej alebo najlepšie bravčovú masť), pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a cibuľu a všetko opražte dozlatista. Potom pridajte uvarené kluski a dobre premiešajte.

zemiakové kluski
Foto: GettyImages / joannawnuk

Ako poľské kluski servírovať?

Najlepšie chutia čerstvé, ešte teplé, posypané zlatistou slaninkou a voňavou cibuľkou. Môžete ich podávať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu napríklad k dusenému mäsu či kapuste. Ak ich pripravujete vo väčšom množstve, už uvarené kluski môžete ešte krátko orestovať na masle pred samotným podávaním.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ