Pôstne recepty našich starých mám: Nezabudli ste na ne?

Veľký piatok je dňom ticha, rozjímania, ale aj jednoduchosti – a práve tá sa odrážala aj v tradičnej pôstnej kuchyni našich starých mám. Bez mäsa, bez prebytku, zato s láskou, rozvahou a z lokálnych surovín, ktoré boli po ruke. V tomto článku vám prinášame pôstne recepty, ktoré voňajú tradíciou a stále vedia zasýtiť nielen telo, ale aj dušu.

Pôstne recepty z kuchýň našich babičiek

1. Šošovicová polievka so zeleninou

Jednoduchá, výživná a symbolická – šošovica bola kedysi považovaná za jedlo chudobných, no práve preto mala počas pôstu v kuchyni svoje pevné miesto. Babičky ju varili s koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a pár kvapkami octu na záver. Bez údeného, bez klobásy – no plná chuti a domova.

Prečítajte si tiež

Chutná šošovica na kyslo

2. Lokše

Bez mäsa, bez výmyslov – len zemiaky, múka a štipka soli. Lokše sa piekli nasucho na platni alebo panvici, natreli sa maslom (alebo olejom, ak sa držal prísny pôst) a jedli s kyslou kapustou alebo s kyslou smotanou. Voňavé, chrumkavé, a keď sa roztrhnú v ruke, rozvonia sa celá kuchyňa.

Prečítajte si tiež

Domáce zemiakové lokše

Domáce zemiakové lokše
Foto: Gurman

3. Kysnuté buchty s lekvárom

Áno, aj sladké jedlá boli pôstne, pokiaľ neobsahovali masť či vajcia. Naše staré mamy vedeli pripraviť jemné kysnuté cesto z múky, droždia, vody a štipky cukru. Buchty plnili slivkovým alebo jablkovým lekvárom a piekli ich vedľa seba tak, aby sa spojili. Lahodné, mäkučké a ideálne ku šálke bylinkového čaju.

4. Zemiaky na kyslo

Toto jedlo by mohlo mať podtitul „chudobná delikatesa“. Uvarené zemiaky sa zmiešali s osmaženou cibuľkou na oleji, pridala sa kyslá smotana a trocha octu a všetko sa spolu podusilo. Jednoduché, no s výraznou chuťou a nostalgickým nádychom dedinskej kuchyne.

Prečítajte si tiež

Fazuľová polievka na kyslo

Zemiakový prívarok s fašírkami
Foto: Gurman

5. Strapačky s kapustou

Ak boli halušky bez slaniny, ale zato s kopou dobrej kyslej kapusty, nikomu nič nechýbalo. Strapačky sa vyrábali z vody, múky a trošky soli – len základné suroviny. Uvarené sa premiešali s podusenou kapustou a dochutili rascou. Žiadne vyprážanie, len poctivý pôstny pokrm, ktorý zasýtil aj veľkú rodinu.

Tieto pôstne jedlá nie sú len spomienkou na minulosť – sú aj výzvou spomaliť, navariť z mála a vrátiť sa k jednoduchosti. Možno v nich nenájdeme mäso ani luxusné suroviny, ale nájdeme v nich pokoj, tradíciu a chuť, ktorá vydržala desaťročia.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ