Prečo preplachovať ryžu? A kedy tento krok radšej vynechať

Možno si hovoríte, že opláchnuť ryžu pred varením je len zbytočný krok navyše. Veď sa predsa aj tak varí vo vode! Pravda je však taká, že tento malý a rýchly rituál dokáže urobiť obrovský rozdiel v chuti, konzistencii aj zdravšom výsledku na tanieri. Keď raz zistíte, prečo preplachovať ryžu, už nikdy ju nebudete variť inak. Platí tu však jedna výnimka.

Prečo preplachovať ryžu?

Menej lepkavá, viac nadýchaná

Prvým a možno aj najviditeľnejším dôvodom, prečo ryžu opláchnuť, je zbavenie prebytočného škrobu. Práve ten spôsobuje, že sa jednotlivé zrnká pri varení zlepia do lepkavej masy. Ak však ryžu prepláchnete pod studenou vodou – ideálne dovtedy, kým nebude odtekať číra voda – pripravíte si krásne sypkú a nadýchanú prílohu. Tá bude nielen lepšie vyzerať, ale aj chutiť jemnejšie a ľahšie.

Pripravujete krémové rizoto alebo sushi? Tu sa lepkavosť naopak hodí a podporuje výslednú textúru jedla – preto ryžu v tomto prípade nepreplachujeme. Odporúčame však použiť druhy ryže vhodné na tieto recepty.

koľko vody na ryžu
Foto: GettyImages.com/ Arndt_Vladimir

Odstránite nečistoty, prach či dokonca arzén

Ryža, ktorú kupujeme, precestovala dlhú cestu – od ryžových polí až na pult vášho obchodu. Počas tejto cesty je vystavená rôznym nečistotám, prachu či dokonca malým kamienkom (najmä ak ide o menej spracovanú alebo exotickejšiu odrodu). Opláchnutím ryže si zabezpečíte, že vo vašom tanieri skončí len to, čo tam naozaj patrí – čisté, zdravé a chutné zrnká.

Možno vás to prekvapí, ale ryža patrí medzi plodiny, ktoré môžu absorbovať väčšie množstvo arzénu – látky prirodzene sa vyskytujúcej v pôde. Dlhodobá konzumácia veľkého množstva arzénu môže predstavovať zdravotné riziko, a preto sa odporúča ryžu vždy preplachovať. Hoci to arzén úplne neodstráni, prepláchnutie vodou ho môže výrazne znížiť – a to je dobrá správa pre vaše zdravie.

druhy ryže
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Čisté zrnká, ktoré nie sú obalené mútnym škrobovým filmom, dokážu lepšie absorbovať koreniny, vývar či omáčky. A to je presne ten dôvod, prečo sa oplatí dopriať príprave ryže extra minútku navyše – výsledok bude stáť za to.

Rýchle preplachnútie ryže studenou vodou nie je len „babičkin výmysel“. Je to jednoduchý, ale účinný spôsob, ako z bežnej prílohy urobiť niečo výnimočné – chutné a zdravšie.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ