Prečo sa varia zemiaky s rascou? TRIK používali aj staré mamy

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie prílohy v našej kuchyni. Či už ich varíme, pečieme alebo pripravujeme ako kašu, sú základom mnohých jedál. Možno ste si však všimli, že pri ich varení často pridávame jednu nenápadnú, no mimoriadne dôležitú ingredienciu – rascu. Prečo sa varia zemiaky s rascou? Nie je to len rodinný zvyk, ale aj praktická vychytávka, ktorú využívali už naše staré mamy.

Prečo sa varia zemiaky s rascou?

Rasca neutralizuje horkosť zemiakov

Niektoré zemiaky môžu mať mierne horkastú chuť. Táto nepríjemná pachuť pochádza zo solanínu, prirodzenej látky, ktorá sa nachádza hlavne v šupke, klíčkoch a zelených častiach zemiakov. Solanín môže byť vo väčších množstvách dokonca toxický. Pridaním rasce do vody pri varení pomáhame túto horkosť neutralizovať, čím získame jemnejšiu a lahodnejšiu chuť.

Gurman TIP: Ak varíte staršie zemiaky alebo tie, ktoré už začínajú pomaly klíčiť, určite k nim pridajte rascu. Pomôže vyvážiť ich chuť a zároveň pôsobí ako prírodný konzervant.

ako dlho sa varia zemiaky
Foto: Pixabay

Rasca podporuje trávenie a znižuje nadúvanie

Zemiaky obsahujú veľa škrobu, ktorý môže byť pre niektorých ľudí ťažšie stráviteľný a spôsobiť nadúvanie. Rasca je známa svojimi pozitívnymi účinkami na trávenie – pomáha predchádzať plynatosti a podporuje činnosť žalúdka a čriev. Preto je výborným doplnkom nielen k zemiakom, ale aj k iným jedlám, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Zistite taktiež, ako variť fazuľu, aby vás nenafukovala.

Rasca dodáva jemnú arómu a zvýrazňuje chuť jedla

Okrem zdravotných benefitov rasca dodáva zemiakom jemnú korenistú vôňu a chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s maslom, smotanou či bylinkami. Nie nadarmo sa používa aj pri príprave zemiakových placiek alebo polievok.

rímska rasca
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ak chcete vyskúšať ešte intenzívnejšiu arómu, skúste rascu pred varením mierne opražiť nasucho na panvici – jej chuť bude výraznejšia a zemiaky získajú ešte lepšiu vôňu.

Aj taká drobnosť, ako je pridanie rasce do vody pri varení zemiakov, môže výrazne zlepšiť ich chuť a spraviť ich ľahšie stráviteľnými. Takže nabudúce, keď budete variť zemiaky, nezabudnite na tento malý trik – váš žalúdok sa vám poďakuje!

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ