Prvomájová opekačka: Čo na ňu zbaliť a aké dobroty pripraviť?

Prvý máj na Slovensku neznamená len romantiku pod rozkvitnutou čerešňou, ale aj prvé poriadne výlety do prírody spojené s obľúbenou tradíciou, ktorou je prvomájová opekačka! Ak sa tento rok chystáte rozložiť oheň, vytiahnuť špekačky a užiť si skvelý čas s rodinou či priateľmi, prinášame vám tipy, ako si túto jarnú hostinu v lese vyšperkovať.

Prvomájová opekačka a čo si na ňu nezabudnúť zbaliť?

Špekáčiky sú klasika, ale skúste aj niečo iné!

Samozrejme, bez dobre opečenej špekačky či klobásky to nejde. Ale čo tak si tentokrát vyskúšať aj niečo originálnejšie? Napichnite na ražeň aj kúsok hermelínu alebo balkánskeho syra zabaleného v slaninke. Výsledkom bude dokonalá kombinácia chrumkavého a jemne roztekajúceho sa syra.

Zemiaky v pahrebe? Kto by ich nemiloval. Zabaľte do alobalu surové zemiaky, pridajte trochu masla, bylinky a nechajte ich piecť v pahrebe, kým nebudú mäkké. Chutia výborne aj samotné, čiže sú skvelou voľbou pre vegetariánov či najmenších.

Cibuľa so špekáčikmi na ražni je klasikou, no chutí výborne aj pečená v pahrebe. Rozrežte cibuľu na polovicu, posypte soľou, korením a pečte v pahrebe – prekvapí vás jej sladkastá skaramelizovaná chuť!

ako narezať špekáčiky
Foto: Pixabay

Omáčky a dipy: Pretože aj špekáčiky môžu mať gurmánsky šmrnc

Ak si myslíte, že k opekačke patrí len horčica alebo kečup, skúste tento rok niečo nové! Pripravte si napríklad domáci cesnakový dip. Zmiešajte kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, štipku soli a čerstvé bylinky. Perfektne doplní opečené mäso aj zeleninu.

Pikantnú medovú horčicu máte hotovú raz dva. Klasickú horčicu zmiešajte s lyžičkou medu, kvapkou citrónovej šťavy a tekutého chilli. Mäsku dodá jemne sladko-kyslú chuť. Na grilovačke vám skvelo poslúži aj bylinkové maslo. Výborne chutí na hriankach pokvapkaných výpekom zo špekáčikov či klobás.

Domáci chlieb ako od babičky: Lepší ako kupovaný

Hoci je klasický rožok alebo chlieb fajn, skúste si na opekačku pripraviť domáci zemiakový chlebík, ktorý opečiete priamo na ohni! Prípadne vyskúšajte zemiakový či cesnakový posúch, ktorý sa dá tiež rýchlo zahriať na pahrebe.

Domáci cibuľový chlieb
Foto: Gurman

Aké nápoje pripraviť?

Počas teplých dní nie je nič lepšie ako osviežujúci nápoj. Na výlet si môžete zobrať napríklad domácu citronádu. Do fľaše si jednoducho vopred pripravte vodu s citrónom, lístkami mäty a trochou medu. Ak je ešte chladnejšie, teplý čaj z lipy, mäty alebo materinej dúšky príde vhod. Ak máte doma domáci mušt, určite ho vezmite so sebou – chutí skvelo aj studený!

A nakoniec…nezabudnite chrániť našu prírodu!

Po skvelej opekačke myslite aj na to, aby ste za sebou zanechali les v takom stave, v akom ste ho našli. Uhaste dôkladne oheň, zoberte si so sebou všetky odpadky a ak ste použili sklenené fľaše, odneste ich taktiež domov – les sa vám za to poďakuje.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ