Ražniči na plechu so zemiakmi: Víkendová dobrota na obed či večeru

Ak hľadáte inšpiráciu na rýchly a chutný víkendový obed či večeru, ste na správnom mieste. Ražniči na plechu so zemiakmi je recept, ktorý si zamiluje každý – od malých detí až po vyberavých gurmánov. Príprava je jednoduchá, ingrediencie bežné a výsledok? Absolútna lahôdka, ktorá na seba nenechá dlho čakať! Poďme sa spolu pozrieť na recept na toto chutné jedlo z jedného plechu.

Ražniči na plechu: Poteší celú rodinu a pripravíte ho raz dva

Ražniči je klasika, ktorú mnohí z nás poznajú z letných grilovačiek. Ide o kúsky mäsa, ktoré sú napichnuté na špíz spolu so zeleninou, klobáskou či slaninou a následne opekané alebo grilované. V našom recepte však grilovanie nahradíme jednoduchou prípravou v rúre. Urobíme ho pekne na plechu, pričom zároveň upečieme aj chutné zemiaky.

Na prípravu budete potrebovať len pár základných surovín, ktoré pravdepodobne nájdete aj vo svojej chladničke a komore.

ražniči na plechu
Foto: Pixabay

Na 4 porcie si pripravte:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie z karé alebo krkovičky)
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 farebná paprika (červená, žltá alebo zelená, podľa chuti)
  • 100 g slaniny
  • 3 špekáčiky (voliteľné)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, grilovacie korenie
  • čerstvé bylinky (rozmarín, tymian alebo petržlenová vňať)

Postup prípravy:

  1. Najprv začneme tým, že si mäso nakrájame na menšie kocky, približne 2×2 cm. Mäso osolíme, okoreníme a posypeme grilovacím korením alebo sladkou paprikou. Ak máte čas, môžete mäso nechať chvíľu marinovať, no ak sa ponáhľate, postačí ho dochutiť bežným korením.
  2. Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Môžeme ich ošúpať, ale ak sú mladé a máte radi chrumkavú šupku, nie je to nutné. Cibuľu a papriku nakrájame na väčšie kúsky, cesnak olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Slaninu a prípadne aj špekáčiky rozkrájame na menšie štvorčeky.
  3. Na špízové tyčky alebo drevené paličky, ktoré si namočte do vody, aby sa v rúre neprepálili, striedavo napichujeme kúsky mäsa, cibuľu, papriku a údeniny. Tento proces je možno trošku zdĺhavejší, ale výsledný efekt rozhodne stojí za to.
  4. Na spodok veľkého plechu dáme nakrájané zemiaky, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme nasekané bylinky. Do stredu plechu uložíme pripravené špízy a všetko ešte jemne polejeme zvyšným olivovým olejom. Pre lepšiu chuť môžete zemiaky aj jemne poprášiť paprikou alebo na ne pridať pár plátkov masla.
  5. Plech vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 50 minút až hodinu. Počas pečenia môžete zemiaky raz otočiť a špízy skontrolovať, aby sa opiekli zo všetkých strán.
  6. Keď sú zemiaky pekne zlatisté a mäso dokonale prepečené, vyberieme plech z rúry. Môžete pridať ešte čerstvú petržlenovú vňať alebo rozmarín na ozdobu a hneď podávať!

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Šťavnaté BBQ hovädzie s pečenými baby zemiakmi – perfektný tip na večeru pre dvoch

ražniči na plechu
Foto: Pixabay

Prečo sa ražniči na plechu so zemiakmi oplatí pripraviť?

Ražniči na plechu so zemiakmi je jedlo, ktoré sa postará o plný stôl bez veľkého úsilia. Mäso je šťavnaté, zemiaky krásne chrumkavé a kombinácia pečenej zeleniny a slaninky je priam neodolateľná. Navyše, tento recept je flexibilný – môžete doň pridať akúkoľvek sezónnu zeleninu, vymeniť bravčové mäso za kuracie alebo dokonca za ryby.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Krémové rezance s cibuľovo-špenátovou omáčkou – lahodné jedlo z jedného pekáča

Ak hľadáte jedlo, ktoré zasýti celú rodinu a zároveň urobí dojem na každého, kto ho ochutná, ražniči na plechu so zemiakmi je presne to, čo potrebujete. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné chvíle pri víkendovom stolovaní!

Mohlo by vás zaujímať: Čo s mäsom z polievky? Využite ho do týchto chutných receptov

Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ