Ražniči na plechu so zemiakmi: Víkendová dobrota na obed či večeru
Ak hľadáte inšpiráciu na rýchly a chutný víkendový obed či večeru, ste na správnom mieste. Ražniči na plechu so zemiakmi je recept, ktorý si zamiluje každý – od malých detí až po vyberavých gurmánov. Príprava je jednoduchá, ingrediencie bežné a výsledok? Absolútna lahôdka, ktorá na seba nenechá dlho čakať! Poďme sa spolu pozrieť na recept na toto chutné jedlo z jedného plechu.
Ražniči na plechu: Poteší celú rodinu a pripravíte ho raz dva
Ražniči je klasika, ktorú mnohí z nás poznajú z letných grilovačiek. Ide o kúsky mäsa, ktoré sú napichnuté na špíz spolu so zeleninou, klobáskou či slaninou a následne opekané alebo grilované. V našom recepte však grilovanie nahradíme jednoduchou prípravou v rúre. Urobíme ho pekne na plechu, pričom zároveň upečieme aj chutné zemiaky.
Na prípravu budete potrebovať len pár základných surovín, ktoré pravdepodobne nájdete aj vo svojej chladničke a komore.
Na 4 porcie si pripravte:
- 500 g bravčového mäsa (najlepšie z karé alebo krkovičky)
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 veľká cibuľa
- 1 farebná paprika (červená, žltá alebo zelená, podľa chuti)
- 100 g slaniny
- 3 špekáčiky (voliteľné)
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, grilovacie korenie
- čerstvé bylinky (rozmarín, tymian alebo petržlenová vňať)
Postup prípravy:
- Najprv začneme tým, že si mäso nakrájame na menšie kocky, približne 2×2 cm. Mäso osolíme, okoreníme a posypeme grilovacím korením alebo sladkou paprikou. Ak máte čas, môžete mäso nechať chvíľu marinovať, no ak sa ponáhľate, postačí ho dochutiť bežným korením.
- Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Môžeme ich ošúpať, ale ak sú mladé a máte radi chrumkavú šupku, nie je to nutné. Cibuľu a papriku nakrájame na väčšie kúsky, cesnak olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Slaninu a prípadne aj špekáčiky rozkrájame na menšie štvorčeky.
- Na špízové tyčky alebo drevené paličky, ktoré si namočte do vody, aby sa v rúre neprepálili, striedavo napichujeme kúsky mäsa, cibuľu, papriku a údeniny. Tento proces je možno trošku zdĺhavejší, ale výsledný efekt rozhodne stojí za to.
- Na spodok veľkého plechu dáme nakrájané zemiaky, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme nasekané bylinky. Do stredu plechu uložíme pripravené špízy a všetko ešte jemne polejeme zvyšným olivovým olejom. Pre lepšiu chuť môžete zemiaky aj jemne poprášiť paprikou alebo na ne pridať pár plátkov masla.
- Plech vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 50 minút až hodinu. Počas pečenia môžete zemiaky raz otočiť a špízy skontrolovať, aby sa opiekli zo všetkých strán.
- Keď sú zemiaky pekne zlatisté a mäso dokonale prepečené, vyberieme plech z rúry. Môžete pridať ešte čerstvú petržlenovú vňať alebo rozmarín na ozdobu a hneď podávať!
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Šťavnaté BBQ hovädzie s pečenými baby zemiakmi – perfektný tip na večeru pre dvoch
Prečo sa ražniči na plechu so zemiakmi oplatí pripraviť?
Ražniči na plechu so zemiakmi je jedlo, ktoré sa postará o plný stôl bez veľkého úsilia. Mäso je šťavnaté, zemiaky krásne chrumkavé a kombinácia pečenej zeleniny a slaninky je priam neodolateľná. Navyše, tento recept je flexibilný – môžete doň pridať akúkoľvek sezónnu zeleninu, vymeniť bravčové mäso za kuracie alebo dokonca za ryby.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Krémové rezance s cibuľovo-špenátovou omáčkou – lahodné jedlo z jedného pekáča
Ak hľadáte jedlo, ktoré zasýti celú rodinu a zároveň urobí dojem na každého, kto ho ochutná, ražniči na plechu so zemiakmi je presne to, čo potrebujete. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné chvíle pri víkendovom stolovaní!
Mohlo by vás zaujímať: Čo s mäsom z polievky? Využite ho do týchto chutných receptov
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ