
Ak si fazuľu stále spájate len so školskou jedálňou alebo klasickou fazuľovou polievkou, je najvyšší čas to zmeniť! Táto nenápadná strukovina v sebe ukrýva obrovský potenciál – nielen čo sa týka výživy, ale aj chutí. Je sýta, lacná, plná rastlinných bielkovín a navyše skvele zasýti aj bez mäsa. Či ste vegetarián, milovník klasiky alebo len hľadáte zdravé a chutné recepty z fazule na bežné dni, táto strukovina je ideálny základ. Poďte s nami objaviť, ako pestré a chutné môžu byť jedlá z nej.
Recepty z fazule
Mexická fazuľová panvica
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý chutí výborne s ryžou, tortillou alebo len tak s chlebom. Orestujte na oleji cibuľku, cesnak, papriku a pridajte uvarenú (alebo konzervovanú) červenú fazuľu. Ochutnajte paradajkami, rímskou rascou, čili a štipkou koriandra. Hotovo máte za 20 minút a výsledok vás doslova prenesie do uličiek Mexika. Do receptu môžete pridať aj mleté mäsko.


Prečítajte si tiež
Nové výborné recepty zo zelenej fazuľky: Vyskúšate ich?
Fazuľový šalát s tuniakom
Ak máte chuť na niečo svieže, výživné a sýte, tento šalát je ideálny. Zmiešajte bielu fazuľu (alebo mix druhov), kvalitného tuniaka v olivovom oleji, červenú cibuľku, cherry paradajky, petržlen a pokvapkajte citrónovou šťavou. Dochutíte soľou, korením a kvapkou horčice a máte hotový obed za pár minút.


Prečítajte si tiež
Fazuľovo-cviklové fašírky
Tradičná fazuľová polievka
Táto klasika nikdy neomrzí. Na začiatok si namočte veľkú bielu fazuľu aspoň na 8 hodín. Na masti opražte cibuľu, pridajte koreňovú zeleninu, bobkový list, čierne korenie, soľ a zalejte vodou. Pridajte fazuľu a nechajte variť do mäkka. Dochuťte majoránkou, cesnakom a zahustite zápražkou alebo zemiakom.
Gurman Tip: Fazuľová polievka chutí skvelo a zasýti s hrubým krajcom kváskového chleba.


Prečítajte si tiež
Strukovinová polievka 5-krát inak: Variácie na sýty obed či večeru
Cestoviny s fazuľovým ragú
Talianska inšpirácia, ktorá vám zachutí aj v bežný pracovný deň. Na olivovom oleji opražte cesnak, pridajte uvarenú fazuľu, paradajkový pretlak a trochu vývaru. Pridajte bazalku, oregano a premiešajte s uvarenými cestovinami. Posypte syrom a za pár minút máte luxusné sýte jedlo. Ak by vám predsa chýbalo mäso, pridajte kuracie nakrájané na menšie rezance.


Prečítajte si tiež
Poctivá kotlíková fazuľovica: Jeden tanier vám určite stačiť nebude
Fazuľové brownies
Áno, čítate správne! Z fazule môžete vykúzliť aj dezert. Použite čiernu fazuľu, rozmixujte ju s banánom, kakaom, vajíčkom, trochou medu a kvapkou vanilky. Vznikne vláčne cesto, ktoré pečiete 20 minút pri 180 °C. Výsledkom sú zdravšie brownies, po ktorých sa len zapráši.

Prečo zaradiť fazuľu do jedálnička častejšie?
Fazuľa je výživová bomba – obsahuje vlákninu, bielkoviny, železo, horčík aj antioxidanty. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávenie a zasýti na dlhé hodiny. Navyše je skvelým základom aj pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť príjem mäsa alebo hľadajú zdravšie alternatívy tradičných jedál.
Nebojte sa experimentovať a skúste zaradiť fazuľu do vášho týždenného menu. Vďaka rôznym druhom – biela, červená, čierna, maslová či mungo – sa vám len tak nepreje. Navyše sa skvele skladuje, či už v suchom stave, alebo ako konzerva – vždy ju máte po ruke.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ