Rýchla večera: RECEPT na gratinované zemiaky ako z reštaurácie
Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept na večeru ako z francúzskej reštaurácie, ste na správnom mieste. Gratinované zemiaky vás očaria svojou chuťou a vzhľadom, môžete ich podávať samostatne alebo aj ako prílohu. Rýchla večera? Recept na gratinované zemiaky rozhodne stojí za vyskúšanie, navyše na neho budete potrebovať len pár ingrediencií.
Rýchla večera: Recept na francúzske gratinované zemiaky
Ingrediencie:
- 5 veľkých zemiakov (olúpaných a nakrájaných na tenké plátky)
- 2 šálky smotany na varenie
- 1 šálka mlieka
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 šálky strúhaného syra (ideálne ementál)
- 2 lyžice masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlenová vňať)
Postup:
- Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na čo najtenšie plátky. Môžete použiť strúhadlo, aby ste nakrájali rovnomerne hrubé plátky zemiakov.
- V hrnci rozohrejte smotanu na varenie a mlieko. Pridajte nasekaný cesnak a nechajte zmes povariť asi 5 minút, aby sa chuť cesnaku zjemnila a rozvinula sa jeho aróma. Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Do zmesi pridajte 1 a 1/2 šálky nastrúhaného syra a dobre premiešajte. Syr by sa mal úplne roztopiť a zmes by mala byť hladká, bez hrudiek.
- Vymažte pekáč maslom a uložte plátky zemiakov do tenskej vrstvy na jeho dne. Zalejte ich časťou smotanovej zmesi. Pokračujte vytváraním vrstiev, pričom na vrchu by mal byť zemiaky úplne zaliate zvyškom smotanovej zmesi.
- Vrch pekáča posypte bohatou vrstvou syra. Môžete pridať aj trochu čierneho korenia pre pikantnejšiu chuť a plátky masla. Tento krok môžete urobiť až na konci pečenia, aby sa syr na povrchu nespálil.
- Pečte gratinované zemiaky v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 30-40 minút alebo kým zemiaky nebudú mäkké a ich povrch bude zlatohnedý.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte zemiaky chvíľu odpočívať. Potom ich nakrájajte na porcie, ozdobte čerstvými bylinkami ako je petržlenová vňať a podávajte ešte teplé. Ako prílohu ku gratinovaným zemiakom môžete podávať nakladanú červenú cibuľu.
Gurman TIP: Gratinované zemiaky sú skvelým samostatným vegetariánskym jedlom, môžete ich však podávať aj ako prílohu, napríklad k pečenému lososovi. Ak túžite tomuto pokrmu pridať ďalší rozmer chuti, nebojte sa k zemiakom pridať opraženú slaninku alebo ružičkový kel.
Mohlo by vás zaujímať: Čo na obed zo zemiakov: 7 vynikajúcich a sýtych receptov
Gratinované zemiaky sú plné krémovej chuti, pripravíte ich rýchlo a zasýtia vás počas chladnejších dní. Sú skvelou voľbou ako rýchla večera, recept môžete prispôsobiť vašim chutiam. Navyše vám navodia pocit pravej francúzskej reštaurácie u vás doma. Máte chuť na francúzsky dezert? Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ