Rýchly obed zo zemiakov: 3 „rýchlovky“ bez dlhého státia pri sporáku

Zemiaky patria medzi najvďačnejšie suroviny v kuchyni. Sú lacné, dostupné po celý rok a dajú sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ak hľadáte jednoduchý a rýchly obed, ktorý zasýti a zároveň si na ňom pochutíte, zemiaky sú skvelou voľbou. Pozrime sa spoločne na tri tipy na rýchly obed zo zemiakov a recepty, ktoré pripravíte bez dlhého státia pri sporáku.

Čo si pripraviť ako rýchly obed zo zemiakov?

1. Pečené zemiaky so syrom a cesnakom

Jedným z najjednoduchších a najobľúbenejších receptov sú pečené zemiaky s voňavým cesnakom a roztopeným syrom. Na prípravu stačí zemiaky umyť, nakrájať na menšie kúsky a rozložiť ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Polejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte pretlačený cesnak. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili. Pečte pri teplote 200 stupňov približne 30 minút, kým zemiaky nebudú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Päť minút pred dopečením ich posypte strúhaným syrom a nechajte ho roztopiť.

Pripravte si s nami tiež: Ľahký sladký obed, ktorému neodoláte vy ani vaše deti. Pripravte si domáce zemiakové šúľance s opraženou strúhankou a slivkovým džemom

pečené zemiaky
Foto: Pixabay

2. Zemiaková placka na plechu

Ak máte chuť na niečo sýtejšie, vyskúšajte zemiakovú placku pečenú v rúre. Ušetríte si prácu s vyprážaním jednotlivých placiek a zároveň získate lahodnú pochúťku, ktorá chutí rovnako dobre teplá aj studená. Stačí elektrickým krájačom nastrúhať surové zemiaky, pridať vajíčka, hladkú múku, pretlačený cesnak, majoránku, soľ a korenie. Zmes rovnomerne rozotrite na vymastený plech a pečte pri teplote 190 stupňov približne 40 minút, kým povrch nebude krásne zlatistý. Zemiaková „baba“ z plechu najlepšie chutí s kyslou smotanou.

Mohlo by vás zaujímať: Ako pripraviť gazdovské zemiaky s kyslou kapustou? Jednoduchý recept pre každého správneho Slováka

Kuracie soté v zemiakovej placke
Foto: Gurman

3. Zemiakový prívarok na kyslo

Ak máte radi tradičné slovenské chute, zemiakový prívarok na kyslo je skvelou voľbou na rýchly a sýty obed. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a dajte variť do osolenej vody spolu s bobkovým listom. Keď zemiaky zmäknú, zahustite ich zátrepkou z mlieka a hladkej múky. Po chvíli varenia pridajte smotanu a dochuťte octom, aby ste dosiahli jemne kyslastú chuť. Pre intenzívnejšiu arómu môžete pridať aj štipku mletého korenia či cukru na vyváženie chutí. Prívarok chutí výborne samotný, ale skvelou kombináciou je aj s volským okom, fašírkou alebo pečenou klobásou.

Prečítajte si tiež: Netradičný zemiakový šalát s pečenými chrumkavými zemiakmi a osviežujúcim jogurtovým dresingom

Zemiakový prívarok s fašírkami
Foto: Gurman

Zemiaky ponúkajú množstvo možností na prípravu rýchleho a chutného obeda. Či už ich upečiete, pripravíte z nich jednoduchú placku na plechu alebo uvaríte lahodný prívarok, vždy si pochutíte bez zbytočného trávenia hodín pri sporáku. Stačí pár základných surovín a obyčajné zemiaky sa premenia na pokrm, ktorý zasýti a poteší celú rodinku.

Mohlo by vás zaujímať: Čo na obed zo zemiakov ešte pripraviť? 7 ďalších vynikajúcich a sýtych receptov

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ