
Keď sa povie kapustový šalát, mnohým z nás sa vybaví klasická biela verzia. Ale čo takto dať priestor aj jej výraznejšej, sýto fialovej odrode? Červená kapusta je nielen krásna na pohľad, ale aj nabitá vitamínmi, vlákninou a antioxidantmi. A ak ju správne pripravíte, prekvapí vás jemnou sladkasto-kyslou chuťou, ktorá si výborne rozumie s grilovaným mäsom, rybami, ale aj vegetariánskymi jedlami.
Šalát z červenej kapusty
Červená kapusta je ako malý výživný poklad – obsahuje vitamín C, vitamín K, betakarotén, ale aj prospešné flavonoidy, ktoré podporujú zdravie srdca. Navyše má nízky obsah kalórií, takže je skvelou voľbou, ak si dávate pozor na líniu. No a čo je najlepšie – jej krásna fialová farba dokáže oživiť aj ten najnudnejší tanier. Šalát z červenej kapusty je hotový za pár minút a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Tu je recept na jeho základnú verziu:

Čo budete potrebovať:
- ½ hlávky červenej kapusty
- 1 menšia červená cibuľa
- 2 PL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
- 1 ČL trstinového cukru alebo medu
- soľ, mleté čierne korenie
- 3 PL olivového oleja
- voliteľné: nastrúhaná mrkva, jablko, vlašské orechy, kôpor alebo petržlenová vňať

Prečítajte si tiež
Výborný a chrumkavý caesar šalát vhodný ako príloha ku grilovanému mäsku
Postup:
Kapustu si nakrájajte na tenké pásiky – čím tenšie, tým jemnejší šalát bude. Posypte ju soľou a jemne premasírujte rukami, aby trochu zmäkla. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte ocot (alebo citrón), cukor, korenie a olej. Vzniknutý dresing vlejte do kapusty a dôkladne premiešajte. Nechajte odstáť aspoň 30 minút v chladničke, ideálne však niekoľko hodín – chute sa tak krásne prepoja.

Gurman TIP: Chcete, aby surová červená kapusta ešte viac zmäkla? Prelejte ju malým množstvom horúceho oleja a až potom osoľte a zalejte dresingom.
K čomu ho podávať?
Šalát z červenej kapusty je výborný ako príloha ku grilovanému mäsu, pečenému tofu, vyprážanému syru alebo aj len tak – ako ľahká večera s kúskom pečiva. V lete vás príjemne osvieži, v chladnejších dňoch zas doplní vitamíny, ktoré tak potrebujeme.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ