Šalát z červenej kapusty: Ideálny na grilovačku, rozžiari váš tanier

Keď sa povie kapustový šalát, mnohým z nás sa vybaví klasická biela verzia. Ale čo takto dať priestor aj jej výraznejšej, sýto fialovej odrode? Červená kapusta je nielen krásna na pohľad, ale aj nabitá vitamínmi, vlákninou a antioxidantmi. A ak ju správne pripravíte, prekvapí vás jemnou sladkasto-kyslou chuťou, ktorá si výborne rozumie s grilovaným mäsom, rybami, ale aj vegetariánskymi jedlami.

Šalát z červenej kapusty

Červená kapusta je ako malý výživný poklad – obsahuje vitamín C, vitamín K, betakarotén, ale aj prospešné flavonoidy, ktoré podporujú zdravie srdca. Navyše má nízky obsah kalórií, takže je skvelou voľbou, ak si dávate pozor na líniu. No a čo je najlepšie – jej krásna fialová farba dokáže oživiť aj ten najnudnejší tanier. Šalát z červenej kapusty je hotový za pár minút a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Tu je recept na jeho základnú verziu:

šalát z červenej kapusty
Foto: GettyImages / dulezidar

Čo budete potrebovať:

  • ½ hlávky červenej kapusty
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 2 PL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL trstinového cukru alebo medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 3 PL olivového oleja
  • voliteľné: nastrúhaná mrkva, jablko, vlašské orechy, kôpor alebo petržlenová vňať

Postup:

Kapustu si nakrájajte na tenké pásiky – čím tenšie, tým jemnejší šalát bude. Posypte ju soľou a jemne premasírujte rukami, aby trochu zmäkla. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte ocot (alebo citrón), cukor, korenie a olej. Vzniknutý dresing vlejte do kapusty a dôkladne premiešajte. Nechajte odstáť aspoň 30 minút v chladničke, ideálne však niekoľko hodín – chute sa tak krásne prepoja.

šalát z červenej kapusty
Foto: GettyImages / dulezidar

Gurman TIP: Chcete, aby surová červená kapusta ešte viac zmäkla? Prelejte ju malým množstvom horúceho oleja a až potom osoľte a zalejte dresingom.

K čomu ho podávať?

Šalát z červenej kapusty je výborný ako príloha ku grilovanému mäsu, pečenému tofu, vyprážanému syru alebo aj len tak – ako ľahká večera s kúskom pečiva. V lete vás príjemne osvieži, v chladnejších dňoch zas doplní vitamíny, ktoré tak potrebujeme.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ