Sirup zo smrekových výhonkov: Ako ho robili naše staré mamy?

Jar rozkvitá nielen kvetmi, ale aj prírodnými pokladmi, ktoré máme často „priamo pod nosom“. Jedným z nich sú mladé smrekové výhonky, nenápadné svetlozelené končeky vetvičiek, ktoré sú plné liečivých látok. Ak si z nich pripravíte domáci sirup, získate nielen sladkú dobrotu, ale aj osvedčeného pomocníka proti kašľu, na priedušky aj pre posilnenie imunity. Ako pripraviť sirup zo smrekových výhonkov? Krok za krokom, podľa receptu ako ho robili naše staré mamy.

Sirup zo smrekových výhonkov

Čo budete potrebovať?

Základom sú čerstvo natrhané smrekové výhonky – ideálne z miest, ktoré nie sú blízko ciest alebo znečisteného prostredia. Výhonky by mali byť jemné, mäkké, dlhé približne do 5 centimetrov. Ďalej si pripravte:

  • kryštálový cukor,
  • citróny (ideálne bio, s nepostriekanou kôrou),
  • veľkú sklenenú nádobu (ideálne troj- alebo päťlitrovú),
  • celofán a gumičku na zakrytie nádoby.

sirup zo smrekových výhonkov
Foto: GettyImages / ChamilleWhite

Ako na to?

Najprv si výhonky jemne opláchnite v studenej vode a nechajte ich odkvapkať. Potom začnite vrstviť:

  1. Na dno nádoby nasypte približne 5 centimetrov výhonkov.
  2. Posypte ich vrstvou kryštálového cukru, ktorú môžete jemne utlačiť.
  3. Pridajte niekoľko koliesok citróna.
  4. Pokračujte vrstvením – výhonky, cukor, citrón – až kým nenaplníte celú nádobu.

Na záver nádobu zakryte celofánom a upevnite gumičkou. Umiestnite ju na slnečné miesto, ideálne na parapet, a nechajte odpočívať 2 až 3 týždne. Počas tejto doby sa začne uvoľňovať voňavá, jantárovo sfarbená šťava. Tá je dôkazom toho, že sa vám sirup podaril.

Hotový sirup stačí precediť cez gázu alebo jemné sitko, naliať do čistých fliaš a skladovať v chladničke alebo v chladnej pivnici. Vďaka vysokému obsahu cukru má sirup dobrú trvanlivosť.

sirup zo smrekových výhonkov
Foto: GettyImages / ChamilleWhite

Aké účinky má sirup zo smrekových výhonkov?

Tento domáci sirup je viac než len sladidlo do čaju. Podľa starých rodinných receptúr má protizápalové a upokojujúce účinky, pomáha pri kašli, bolestiach hrdla, zahlienení aj pri oslabenej imunite. Každé ráno jedna lyžica vám môže pomôcť prežiť jarnú sezónu bez zbytočných nachladnutí.

Ak máte výhonkov veľa, neváhajte urobiť sirup vo väčšom množstve. Nielenže ho využijete počas celého roka, ale môžete ním potešiť aj svojich blízkych a darovať im tak netradičný, zdravý darček.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ