Druhy ryže: Ktorú použiť do rizota a aká sa hodí ako príloha?

Ryža je jednou z najuniverzálnejších potravín na svete, ktorá sa konzumuje naprieč všetkými kultúrami. Existuje veľké množstvo jej druhov, z ktorých každý má svoje jedinečné vlastnosti a preferované využitie v kuchyni. Prinášame vám prehľad niekoľkých typov ryže a zároveň aj tipov, ako ich použiť vo vašich receptoch. Spoznajte s nami druhy ryže, priblížime si tie známe aj menej známe v našich končinách.

Používate do vašich receptov ten druh ryže, ktorý máte práve po ruke? Alebo z praktického hľadiska siahate najčastejšie po predvarenej ryži v sáčkoch? Ak pri príprave prílohovej ryže a receptov z ryže využívate takýto postup, môže sa vám ľahko stať, že sa pripravíte o pravú autentickú chuť konkrétnych pokrmov. Navyše vaša ryža môže byť nedovarená alebo naopak rozvarená a lepkavá, čo nesvedčí žiadnemu chodu. Ako si vybrať tú správnu ryžu do vášho pokrmu sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Druhy ryže, ich charakteristiky a použitie

1. Dlhozrnná ryža

Basmati či jazmínová ryža patria medzi dlhozrnné druhy ryže. Táto ryža je známa svojimi dlhými, tenkými zrnami, ktoré po uvarení zostávajú oddelené a nelepivé. Ideálne je tento druh ryže použiť na prípravu pilafu, ako prílohu ku kuraciemu či vegetariánskemu curry alebo na prípravu aromatických ryžových jedál ako je indické biryani alebo thajská opekaná jazmínová ryža. Dlhozrnnú ryžu môžete taktiež podávať ako prílohu k tradičným pokrmom slovenskej kuchyne.

druhy ryže
Foto: Pixabay

2. Škrobovité druhy ryže: Krátkozrnná a guľatá ryža

Arborio či sushi ryža sa vyznačuje vyšším obsahom škrobu, čo spôsobuje, že sú po uvarení sú pokrmy z nej krémové a viac lepkavé. Arborio ryža je ideálna na prípravu talianskeho rizota, zatiaľ čo sushi ryža je nevyhnutná na prípravu dokonalého sushi. Guľatozrnnú ryžu môžete použiť aj na prípravu plnenej papriky či plnených kapustných listov, nakoľko vďaka svojej lepivosti bude mäsovú zmes lepšie držať pokope. Vhodná je aj na prípravu sladkej mliečnej ryže. Uplatnenie si nájde aj ako príloha, ale len v prípade, že vám neprekáža jej lepivejšia konzistencia. Mnohé gazdinky teto druh ryže používajú aj pri príprave tradičného slovenského rizota.

druhy ryže
Foto: Pixabay

3. Divoká ryža

Divoká ryža nie je technicky ryža, ale obilnina. Má dlhé, tenké zrná s orechovou chuťou. Je prirodzene bezlepková, takže sa vám bude hodiť na prípravu všetkých bezlepkových receptov. Skvelá je taktiež na zahustenie polievok, spestrenie šalátov alebo ako zdravá príloha.

druhy ryže
Foto: Pixabay

4. Hnedá ryža (natural)

Hnedá ryža si zachováva viac vlákniny a živín, pretože nie je tak natoľko spracovaná ako biela ryža. Ideálna je tak pri príprave zdravých receptov, dobre funguje aj ako príloha, môžete ju zapekať alebo použiť ako prísadu do poké misky. Tento druh ryže sa varí oveľa dlhšie v porovnaní s dlhozrnnou alebo guľatozrnnou ryžou. Na jej prípravu budete potrebovať približne 30 minút.

hnedá ryža
Foto: Pixabay

5. Parboiled (predvarená) ryža

Predvarená ryža je ryža, ktorá bola čiastočne uvarená v pare pred samotným balením, čo znižuje čas jej varenia. Najčastejšie sa predáva vo varných vreckách, čo je opäť ideálne, ak ste začiatočníci v príprave ryže. Táto ryža sa však navyznačuje úplne najvyššou kvalitou, je tuhšia a ťažko pohlcuje chute. Siahnite po nej v prípade, ak hladáte expresnú prílohovú ryžu.

Mohlo by vás zaujímať: Ryža v chladničke: Vedeli ste, koľko dní v nej môže zostať?

parboiled ryža
Foto: Pixabay

Tipy pre varenie ryže

Každý typ ryže vyžaduje odlišný pomer ryže k vode. Sledujte pokyny na obale od výrobcu, no najlepšie a najspoľahlivejšie je, keď máte pomer ryže a vody už odsledovaný na základe vlastných skúseností. Premývanie ryže pred varením vám môže pomôcť odstrániť prebytočný škrob a zabezpečiť tak, že ryža nebude po uvarení lepkavá. To však nie je žiaduce pri všetkých receptoch, najmä nie pri príprave krémového rizota. Naopak, ak varíte ryžu ako prílohu, odporúča sa ju premyť. Odhaľte viac tipov na varenie ryže TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ