Táto hrnčeková bábovka vám pripomenie detstvo: Rýchla a vláčna!

Voňavá bábovka s chrumkavým okrajom, nadýchaným vnútrom a jemne kakaovou „špirálou“ patrí medzi tie koláče, ktoré nikdy nesklamú. A najmä – nemusíte pri nej nič vážiť! Stačia vám hrnčeky, dobrá nálada a chuť upiecť niečo domáce, jednoduché, no pôsobivé. Hrnčeková bábovka je presne ten koláč, ktorý zvládnete aj popri káve, s deťmi, večer po práci či len tak, keď máte chuť na niečo sladké.

Hrnčeková bábovka

Čo budete potrebovať?

Ingrediencie máte pravdepodobne už teraz doma:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa (na tmavú časť cesta)

Bábovka z domácej pekárničky - recept | Gurman.sk
Foto: GettyImages/hopsalka

Ako na to? Jednoducho a s láskou

  1. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny – to je základ krásne vláčneho cesta.
  2. Potom prilievajte mlieko a olej, stále šľahajte, nech sa suroviny pekne spoja.
  3. Múku s práškom do pečiva preosejte – tým ju prevzdušníte a vyhnete sa hrudkám. Prisypte ju do cesta spolu s vanilkovým cukrom a premiešajte.
  4. Polovicu cesta vylejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy.
  5. Do zvyšného cesta pridajte kakao, dôkladne premiešajte a nalejte do formy na bledú časť – kľudne len tak cik-cakovito, vzniknú vám pekné mramorové vzory.
  6. Pečte pri 180 °C približne 35 – 40 minút. Sledujte, či vám bábovka zvrchu príliš netmavne – vtedy ju jednoducho prikryte alobalom.

Gurman TIP: Ak chcete formu ozvláštniť, namiesto múky ju vysypte drvenými piškótami, krupicou alebo strúhaným kokosom – dodáte bábovke nový šmrnc.

Malinová bábovka
Foto: Gurman

Dolaďte si bábovku ju podľa seba

Po upečení nechajte bábovku asi 10 minút chladnúť vo forme – pomôže vám to pri bezproblémovom vyklopení. Potom ju opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Na záver ju môžete: posypať práškovým cukrom pre klasickú domácu atmosféru, poliať čokoládovou polevou (100 g čokolády + 50 g smotany), alebo na ňu pripraviť cukrovú polevu z práškového cukru a citrónovej šťavy.

Táto bábovka je rýchla, jednoduchá a zároveň taká chutná, že sa po nej len zapráši. Či ju pripravíte k nedeľnej káve, na návštevu alebo len tak pre radosť, určite sa stane vaším spoľahlivým receptom.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ