
Voňavá bábovka s chrumkavým okrajom, nadýchaným vnútrom a jemne kakaovou „špirálou“ patrí medzi tie koláče, ktoré nikdy nesklamú. A najmä – nemusíte pri nej nič vážiť! Stačia vám hrnčeky, dobrá nálada a chuť upiecť niečo domáce, jednoduché, no pôsobivé. Hrnčeková bábovka je presne ten koláč, ktorý zvládnete aj popri káve, s deťmi, večer po práci či len tak, keď máte chuť na niečo sladké.
Hrnčeková bábovka
Čo budete potrebovať?
Ingrediencie máte pravdepodobne už teraz doma:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 PL kakaa (na tmavú časť cesta)


Prečítajte si tiež
Najlepšia čokoládová bábovka: Použite tajnú ingredienciu
Ako na to? Jednoducho a s láskou
- Vajíčka vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny – to je základ krásne vláčneho cesta.
- Potom prilievajte mlieko a olej, stále šľahajte, nech sa suroviny pekne spoja.
- Múku s práškom do pečiva preosejte – tým ju prevzdušníte a vyhnete sa hrudkám. Prisypte ju do cesta spolu s vanilkovým cukrom a premiešajte.
- Polovicu cesta vylejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy.
- Do zvyšného cesta pridajte kakao, dôkladne premiešajte a nalejte do formy na bledú časť – kľudne len tak cik-cakovito, vzniknú vám pekné mramorové vzory.
- Pečte pri 180 °C približne 35 – 40 minút. Sledujte, či vám bábovka zvrchu príliš netmavne – vtedy ju jednoducho prikryte alobalom.
Gurman TIP: Ak chcete formu ozvláštniť, namiesto múky ju vysypte drvenými piškótami, krupicou alebo strúhaným kokosom – dodáte bábovke nový šmrnc.


Prečítajte si tiež
Ako vyklopiť bábovku z formy? Takto vám to pôjde bez problémov
Dolaďte si bábovku ju podľa seba
Po upečení nechajte bábovku asi 10 minút chladnúť vo forme – pomôže vám to pri bezproblémovom vyklopení. Potom ju opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Na záver ju môžete: posypať práškovým cukrom pre klasickú domácu atmosféru, poliať čokoládovou polevou (100 g čokolády + 50 g smotany), alebo na ňu pripraviť cukrovú polevu z práškového cukru a citrónovej šťavy.
Táto bábovka je rýchla, jednoduchá a zároveň taká chutná, že sa po nej len zapráši. Či ju pripravíte k nedeľnej káve, na návštevu alebo len tak pre radosť, určite sa stane vaším spoľahlivým receptom.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ