Turecké vajcia: RECEPT na brunch, ktorý zvládnete za pár minút

Ak milujete jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu, no zároveň chutia „svetovo“, určite by ste mali ochutnať turecké vajcia. Recept na tento tradičný pokrm z Turecka je ako stvorený na víkendové raňajky či brunch, pri ktorom si chcete trochu dopriať. Kombinuje pošírované vajcia s cesnakovým gréckym jogurtom, sviežim kôprom a božsky voňavým chilli olejom. A čo je na tom najlepšie? Tento gurmánsky pôžitok zvládnete pripraviť aj do 15 minút.

Turecké vajcia RECEPT

Krémový jogurt ako základ plný chutí

Základom tureckých vajec je krémový grécky jogurt, ktorý ochutíte pretlačeným cesnakom, nadrobno nasekaným čerstvým kôprom, štipkou soli a mletým čiernym korením. Jogurt nechajte pri izbovej teplote – tým sa krásne spojí s teplým vajíčkom a korenistým olejom. Výsledná kombinácia je harmonická, jemná a zároveň výrazná.

turecké vajcia recept
Foto: GettyImages.com/ALLEKO

Chilli olej – malý zázrak na panvici

Na panvici si zahrejte lyžicu olivového oleja, do ktorého pridáte rímsku rascu, údenú papriku a štipku drveného chilli. Len čo sa koreniny rozvoňajú, olej odstavte – v tej chvíli máte hotový aromatický chilli olej, ktorý jedlu dodá tú pravú orientálnu iskru.

Pošírované vajcia bez stresu

Pošírovanie sa môže zdať ako zložitá disciplína, ale s trochou trpezlivosti to zvládnete ľavou zadnou. V hrnci zohrejte vodu s trochou octu, tesne pred varením v nej vytvorte lyžicou vír a do jeho stredu opatrne vložte vajíčko z misky. Po troch minútach vyberiete vajce s dokonale jemným bielkom a tekutým žĺtkom.

Gurman TIP: Pošírovanie robte po jednom vajíčku, aby ste dosiahli ten správny výsledok.

turecké vajcia recept
Foto: GettyImages.com/Esin Deniz

Na tanier najprv rozotrite ochutený jogurt, naň položte pošírované vajíčko a všetko prelejte ešte teplým chilli olejom. Podávajte s čerstvým alebo opečeným chlebom – ideálne s kôrkou, ktorá pekne nasaje chute.

Vyskúšajte turecké vajcia, recept sa skvelo hodí aj ako ľahký obed či večera. A ak máte radi zeleninu, nebojte sa k nim pridať na tanier aj pár plátkov uhorky či paradajky.

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ