Tvarohové ovocné guľky ako od babičky: Pripravte ich bez námahy

Ovocné knedličky sú jedným z tých jedál, ktoré v sebe nesú kúsok detstva. Jemné, nadýchané a s ovocím vo vnútri, ktoré je ako sladké prekvapenie. Ak hľadáte recept, ktorý vás nesklame a zvládnete ho aj bez dlhého státia v kuchyni, tvarohové cesto je tou správnou voľbou. Recept na tvarohové ovocné guľky je rýchly, jednoduchý a výsledok vás príjemne prekvapí.

Tvarohové ovocné guľky ako od babičky

Prečo práve tvarohové cesto?

Na rozdiel od kysnutého cesta je tvarohové jednoduchšie na prípravu a nevyžaduje dlhé kysnutie. Pripravuje sa len z niekoľkých surovín, ktoré často už máte doma – mäkký tvaroh (ideálne ten v alobale), detská krupica, vajíčko a štipka soli. Žiadne komplikované postupy, žiadne čakanie. Len rýchla príprava a radosť z varenia.

Tvarohové knedličky - recept | Gurman.sk
Foto: GettyImages/ Sabina Eivazova

Ako pripraviť dokonalé tvarohové cesto

Tvaroh, vajce, detskú krupicu a soľ spojíme a rukami alebo vareškou vypracujeme cesto. Malo by byť pružné, nelepivé a poddajné. Dôležité je ho nemiesiť cesto až príliš dlho – postačí pár minút, kým sa suroviny spoja. Ak je príliš lepkavé, pridajte ešte trochu krupice. Ak je naopak príliš tuhé, pokojne pridajte trošku tvarohu.

Prečítajte si tiež

Knedličky s tvarohom

Ovocie – zabaľte ho správne

Z cesta odtrhávame kúsky, ktoré roztlačíme na dlani do placiek. Do stredu vložíme ovocie – môže to byť jahoda, čerešňa, slivka, marhuľa alebo aj mrazené bobuľoviny – a cesto okolo ovocia dobre uzavrieme. Snažte sa, aby cesto nebolo príliš hrubé, inak bude chuť tvarohu prevažovať nad ovocím. A práve jemnosť je to, čo robí tieto guľky výnimočnými.

tvarohové ovocné guľky
Foto: GettyImages / Kaycco

Ako knedličky správne uvariť

Do veľkého hrnca dáme variť dostatok vody. Keď vrie, vložíme do nej časť guľôčok – len toľko, aby mali priestor voľne plávať. Pomocou varešky ich jemne nadvihneme zo spodku hrnca, aby sa neprichytili. Keď vyplávajú na povrch, stíšime plameň a varíme ich ešte približne 3 až 5 minút – záleží od ich veľkosti.

Gurman TIP: Po vytiahnutí knedličky okamžite prepichnite vidličkou, aby unikla para a zabránilo sa ich „zrazenej“ konzistencii. Podávajte s maslom, tvarohom, škoricovým cukrom alebo opraženou strúhankou na masle. Pre ľahšiu verziu postačí lyžica jogurtu a čerstvé ovocie.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ