
Veľká noc sa blíži a s ňou aj čas tradičných dobrôt. Ak si netrúfate na klasické kysnuté cesto, no napriek tomu túžite po nadýchanom a vláčnom mazanci, máme pre vás perfektné riešenie – tvarohový! Vyskúšajte tvarohový mazanec, recept je jednoduchý, rýchly a vždy sa podarí. Poďme sa do toho spolu pustiť!
Tvarohový mazanec recept
Čo budete potrebovať?
Na prípravu dvoch bochníkov si nachystajte:
- 500 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 150 g masla
- 150 g trstinového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 4 vajcia
- 500 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžicu citrónovej kôry
- 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry alebo zlatých hrozienok
- 60 g nasekaných mandlí
- 1 vajce na potretie
- plátky mandlí na posypanie


Prečítajte si tiež
Ako upiecť mazanec? Týchto 5 chýb vám ho môže pokaziť!
Postup prípravy krok za krokom
1. Najskôr vyložte plech papierom na pečenie a predhrejte rúru na 160 °C.
2. Do veľkej misy dajte maslo, vajcia, trstinový cukor, vanilkové cukry a citrónovú kôru. Všetko vyšľahajte do nadýchanej peny.
3. Do vyšľahanej hmoty postupne zapracujte mäkký tvaroh a premiešajte, aby sa pekne spojil s ostatnými surovinami.
4. Následne múku zmiešajte s práškom do pečiva a po častiach ju pridávajte do cesta. Vypracujte hladké, jemne lepivé cesto.

5. Do cesta primiešajte nasekané mandle a kandizovanú pomarančovú kôru (alebo hrozienka). Následne si ho rozdeľte na dve časti a vytvarujte dva bochníky.
6. Mazance uložte na plech, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.
7. Vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 160 °C približne 18 – 20 minút. Potom znížte teplotu na 140 °C a pečte ešte 20 minút.
8. Upečený mazanec vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť – vďaka tomu bude krásne vláčny.

Prečítajte si tiež
Veľkonočný mazanec: Tušili ste, prečo sa pripravuje? + RECEPT
Gurmánske tipy na dokonalý tvarohový mazanec
Nešetrite na tvarohu! Použite kvalitný, tučný tvaroh, vďaka ktorému bude cesto krásne šťavnaté. Citrónová kôra dodá osviežujúcu vôňu, ale ak chcete mazanec ešte voňavejší, pridajte štipku mletej škorice alebo muškátového orieška. Ak máte radi sladšie pečivo, môžete do cesta pridať o 20 – 30 g cukru navyše.

Vyskúšajte tvarohový mazanec, recept je skvelou alternatívou k tradičnému kysnutému, no zároveň si zachováva úžasnú chuť aj jemnú textúru. Podávajte ho len tak, s maslom, džemom alebo medom – vždy bude chutiť fantasticky!

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ