Veľkonočné raňajky pre návštevy aj šibačov: Čím ich pohostiť?

Čo položiť na stôl, keď sa vo dverách objaví prvý veľkonočný hosť? Nemusíte sa stresovať – pripraviť krásne sviatočné veľkonočné raňajky sa dá aj rýchlo, jednoducho a bez zbytočného chaosu. Stačí pár základných ingrediencií a trocha lásky k detailu.

Veľkonočné raňajky pre návštevy aj šibačov

Domáci syrek

Ak ste si na Bielu sobotu pripravili domáci syrek (hrudku), teraz je ten správny čas ho ukázať. Jemná vajíčková chuť, zlatistá farba a príjemná textúra – stačí ho nakrájať na plátky, dozdobiť bylinkami (napríklad medvedím cesnakom či pažítkou) a máte základ tradičného taniera.

Údené k Veľkej noci jednoducho patrí

Vôňa údenej šunky je jednoducho neodolateľná. Servírujte ju nakrájanú na plátky, ideálne s domácim chlebom, maslom a porciou cvikly či chrenu. Ak máte návštevu, ktorá preferuje ľahšiu verziu, ponúknite aj šunku z hydiny alebo kvalitné morčacie prsia.

veľkonočná hrudka syrek
Foto: GettyImages / Pavol Klimek

Vajíčkové nátierky, plnka a farebné kraslice

Vajíčka sú symbolom Veľkej noci a zároveň skvelou surovinou na nátierky. Pripravte jednoduchú vajíčkovú nátierku s pažítkou, horčicou a maslom. Alebo vyskúšajte modernú verziu s avokádom či gréckym jogurtom namiesto masla. Na tanier pridajte aj nakrájanú plnku a pár krásne zafarbených kraslíc – pre farebnosť aj tradíciu.

Domáce pečivo alebo voňavý kváskový chlieb

Ak ste fanúšikom domáceho pečenia, každého hosťa určite potešíte kváskovým chlebom alebo čerstvým veľkonočným pečivom – ako napríklad mazancom, brioškou alebo tradičnými judášmi. K tomu už len miska masla a kvalitný med.

najlepšia veľkonočná plnka
Foto: Gurman

Sladká bodka na záver: Baranček, koláče a káva

Pre šibačov, ktorí prichádzajú s úsmevom a korbáčom, sa patrí aj niečo sladké. Pripravte na stôl veľkonočného barančeka, linecké koláčiky v tvare zajačikov alebo malé medové rezy. Ku káve alebo čaju môžete ponúknuť aj domáci likér – vaječný, orechový či bylinkový.

Aj to najjednoduchšie jedlo pôsobí slávnostne, keď ho pekne naservírujete. Použite sviatočný obrus, ozdobte stôl vetvičkami bahniatok, farebnými vajíčkami alebo malými zajačikmi. A nezabudnite pri servírovaní na úsmev. Nech sú vaše veľkonočné rána pokojné, stôl plný dobrôt a domov naplnený smiechom, vôňou pečiva a blízkosťou tých, ktorých máte radi.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ