Vianočný koláč Panettone – recept na sladkú tradíciu z Talianska
Keď sa spomenú Vianoce, mnohým sa vybaví nielen voňavé jedlo a rodinné stretnutia, ale aj ikonický vianočný koláč – Panettone. Tento nadýchaný, sladký zázrak plný kandizovaného ovocia a hrozienok je neodmysliteľnou súčasťou sviatočných stolov po celom Taliansku, ale svoje miesto si našiel už aj u nás. Ak si chcete doma vychutnať jeho autentickú chuť, máme pre vás podrobný Panettone recept na tento výnimočný dezert. Stačí trochu trpezlivosti a výsledok vás očarí!
Vianočný koláč Panettone – recept
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 4 žĺtky
- 100 g masla (rozpusteného a vychladeného)
- štipku soli
Na ochutenie:
- 150 g kandizovaného ovocia ( + BIO pomarančová a citrónová kôra)
- 100 g hrozienok
- 2 PL rumu
- 1 ČL vanilkovej esencie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Najskôr pripravte kvások. V malej miske zmiešajte vlažné mlieko s lyžicou cukru a rozdrobte doň droždie. Počkajte približne 10 minút, kým sa kvások aktivuje a vytvorí bohatú penu. Zatiaľ si môžete do väčšej misy preosiať múku, aby bolo cesto jemné a nadýchané.
- Do pripravenej múky pridajte štipku soli, zvyšný cukor, žĺtky, vanilkovú esenciu a aktivovaný kvások. Začnite miešať a postupne pridávajte rozpustené maslo. Cesto hneťte aspoň 10–15 minút, kým sa neprestane lepiť na ruky a zostane pružné. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože správne hnetenie zabezpečí vláčnosť výsledného koláča.
- Kandizované ovocie a hrozienka namočte na 10 minút do rumu, aby získali ešte výraznejšiu chuť. Potom ich jemne zamiešajte do cesta. Snažte sa ich rozložiť rovnomerne, aby mal každý kúsok koláča rovnaké množstvo sladkej náplne.
- Cesto premiestnite do misy, prekryte ho čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1,5 až 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Medzitým si pripravte formu – ideálne špeciálnu panettone formu, ale poslúži aj vysoká tortová forma vystlaná papierom na pečenie.
- Nakysnuté cesto jemne premiestnite do formy a nechajte ho ešte 30 minút odpočívať. Pred pečením ho môžete navrchu narezať do tvaru kríža a potrieť rozpusteným maslom. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte približne 35–40 minút, kým koláč získa zlatohnedú farbu. Ak by sa povrch začal príliš rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom.
- Upečené Panettone nechajte úplne vychladnúť, ideálne na mriežke. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom, ktorý vytvorí krásny sviatočný efekt.
Gurman TIP
Ak nemáte radi kandizované ovocie, môžete ho nahradiť nasekanými orechmi alebo kúskami čokolády. Pre autentický taliansky dotyk skúste do cesta pridať štipku nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry. Na uskladnenie použite vzduchotesný obal, aby vaše Panettone zostalo čo najdlhšie čerstvé.
Pripravte si na Vianoce s nami tiež: Krehké orechové laskonky rozplývajúce sa na jazyku s bohatým vanilkovým krémom
Panettone nie je len koláč, je symbol talianskej vianočnej tradície. Príprava tohto dezertu je síce trošku náročnejšia, ale stojí za to. Po prvom súste si zamilujete jeho jemnosť, sladkú chuť a sladkú náplň z ovocia. Dajte si pohár bieleho vareného vína alebo šálku sviatočného čaju a užite si kúsok talianskej pohody priamo u vás doma.
Mohlo by vás zaujímať: Čo piecť na druhý adventný týždeň? Klasika aj exotické koláčiky
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ