Zdravé strukovinové šaláty: Ľahké na prípravu a skvelo zasýtia

Strukoviny sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, a preto sú ideálnou súčasťou zdravej stravy. Často sa na ne zabúda, no ich konzumáciou môžete prispieť k zlepšeniu vášho trávenia a vitality celkovo. V našom článku vám predstavíme tri originálne recepty na strukovinové šaláty, ktoré sú nielen zdravé, ale aj chuťovo bohaté a ľahké na prípravu. Jednoducho ideálne na letný obed či večeru, no na tanieri vás môžu potešiť pokojne počas celého roku.

Recepty na strukovinové šaláty: Na ktorom si dnes pochutíte?

Šalát z bielej a strakatej fazule s avokádom, jablkom a koriandrom

Tento osviežujúci a sýty šalát kombinuje jemnú chuť bielej a strakatej fazule s krémovým avokádom a sladkým jablkom. Pre extra dávku chuti ho doplňte lístkami aromatického koriandru. Je ideálny ako ľahký letný obed, večera alebo príloha ku grilovanému mäsu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka bielej fazule (uvarenej alebo konzervovanej)
  • 1 šálka strakatej fazule (uvarenej alebo konzervovanej)
  • 1 avokádo
  • 1 sladšie jablko
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra
  • 2 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Uvarenú alebo konzervovanú bielu a strakatú fazuľu dôkladne opláchnite a nechajte ju dobre odkvapkať.
  2. Následne si vo väčšej miske zmiešajte fazuľu, nakrájané avokádo, jablko a lístky koriandru.
  3. V malom pohári zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie, pripravíte si tak výnimočne chutnú zálievku.
  4. Zálievku vlejte do šalátu a jemne suroviny premiešajte, aby sa všetky chute ingrediencií dobre prepojili.
  5. Šalát môžete hneď podávať alebo ho nechajte chvíľu odstáť v chladničke, aby sa jeho chute ešte lepšie prepojili.

Prečítajte si tiež: Nálev na uhorkový šalát: Tento tradičný chutí ako od starkej

strukovinové šaláty
Foto: Pixabay

Cícerový šalát s uhorkou, paradajkou a červenou cibuľou

Cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu, čo z neho robí skvelý základ pre rôzne šaláty. Pridať ho pokojne môžete aj do cestovinových šalátov namiesto mäsa. Náš recept kombinuje chrumkavú uhorku a sladkú paradajku s ostrou červenou cibuľou, čím vytvára osviežujúce a výživné jedlo.

Ingrediencie:

  • 1 šálka cíceru (uvareného alebo konzervovaného)
  • 1 uhorka
  • 2 paradajky
  • 1/2 červenej cibule (nakrájaná na tenké plátky)
  • 2 PL olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  1. Najprv cícer dôkladne opláchnite a nechajte si ho odkvapkať. Prepláchnutie strukovín znižuje šancu, že vás z nich bude nafukovať.
  2. Následne si v miske zmiešajte cícer, na kocky nakrájanú uhorku, paradajku a červenú cibuľu.
  3. Na prípravu zálievky zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dresing vlejte do šalátu a jemne suroviny spolu premiešajte.
  4. Pred podávaním tento zdravý šalát posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prečítajte si tiež: Ako schudnúť aj ušetriť? Vymeňte v receptoch mäso za strukoviny

strukovinové šaláty
Foto: Pixabay

Šošovicový šalát s polníčkom, hruškou a cviklou

Tento šalát kombinuje výživnú šošovicu (môžete použiť aj červenú predvarenú šošovicu) s jemným polníčkom, sladkou hruškou a zemito sladkou cviklou. Je to ideálne jedlo na leto či skorú jeseň, ktoré je plné vitamínov a minerálov. Perfektne sa taktiež hodí ku grilovanej kuracinke.

Ingrediencie:

  • 1 šálka šošovice (uvarenej alebo v náleve)
  • 2 hrste polníčka
  • 1 dozretá hruška
  • 1 malá uvarená cvikla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového octu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske si najprv zmiešajte uvarenú prepláchnutú šošovicu, polníček, hrušku a cviklu.
  2. Na zálievku budete potrebovať olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie. Všetky ingrediencie spolu premiešajte a prelejte zálievkou váš šalát.
  3. Podávajte okamžite alebo nechajte šalát krátko odstáť v chladničke, aby sa jeho chute prepojili.
  4. Tento strukovinový šalát môžete pokojne obohatiť aj o kocky fety alebo balkánskeho či kozieho syru.

Gurman TIP: Šaláty, do ktorých pridávate zeleninu s vysokým obsahom vody (napr. uhorky, paradajky) je vhodné pripraviť tesne pred ich podávaním. Táto zelenina má tendenciu po styku so soľou v zálievke zo seba vypustiť vodu a váš šalát by sa mohol stať vodnatým. Riešením je pripraviť si zálievku bokom a šalát ňou preliať tesne pred servírovaním.

strukovinové šaláty
Foto: Pixabay

Strukovinové šaláty sú nielen chutné, ale aj výživné a ľahko stráviteľné. Sú ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú obohatiť svoj jedálniček o zdravé a plnohodnotné jedlá. Takže nabudúce, keď budete premýšľať nad rýchlym a zdravým jedlom, skúste jeden z týchto šalátov a užite si porciu zdravia na vašom tanieri.

Tušili ste, že strukoviny sú ideálne aj na prípravu bezmäsitých fašírok? Objavte našich 6 rýchlych receptov na fašírky bez mäsa.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ