Zelerová pomazánka: Svieža pochúťka, ktorá na pečive prekvapí

Ak hľadáte niečo nové, zdravé a chutné na natieranie chleba či pečiva, zelerovú pomazánku by ste mali určite vyskúšať. Zeler je často podceňovanou zeleninou, no v tejto forme vás svojou sviežosťou a jemnou chuťou určite prekvapí. Nielenže je zelerová pomazánka rýchla na prípravu, ale je aj plná vitamínov a minerálov. Poďme sa teda pozrieť na to, prečo by ste mali dať zelerovej nátierke šancu a ako si ju môžete ľahko pripraviť doma.

Zelerová pomazánka: Prečo ju vyskúšať?

Zeler je skutočná vitamínová bomba. Je bohatý na vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu. Okrem toho má nízky obsah kalórií, čo z neho robí ideálnu zložku pre ľahké nátierky. Jeho mierne pikantná a osviežujúca chuť ho predurčuje byť skvelým základom pre rôzne gurmánske recepty. V nátierkach sa navyše krásne kombinuje s ďalšími surovinami, ako je jogurt, syr alebo bylinky.

Recept na jednoduchú zelerovú nátierku

Na prípravu tejto nátierky budete potrebovať len pár ingrediencií, ktoré pravdepodobne už máte doma. Recept je jednoduchý, rýchly a výsledok vás nadchne!

zelerová nátierka
Foto: Pixabay

Ingrediencie:

  • 1 väčší zeler (cca 300 g)
  • 150 g mäkkého tvarohu alebo cottage cheese
  • 2 lyžice bieleho jogurtu, kyslej smotany (alebo majonézy, ak máte radi krémovejšiu verziu)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • čerstvé bylinky (napríklad petržlen, kôpor alebo pažítka) na dochutenie

Postup:

  1. Najprv zeler dôkladne očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak chcete, môžete ho jemne spariť, aby bol jemnejší, ale surový zeler dodá nátierke viac sviežosti a chrumkavosti.
  2. Následne v miske premiešajte tvaroh s jogurtom či majonézou, nadrobno nasekanou cibuľou a pretlačeným cesnakom. Dôkladne všetky suroviny premiešajte.
  3. K zmesi pridajte nastrúhaný zeler a všetko dobre opätovne premiešajte. Osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Ak máte radi bylinky, pridajte nasekanú pažítku, kôpor alebo petržlen.
  4. Nátierku ponechajte aspoň 20 minút odležať v chladničke, aby sa chute krásne prepojili. Podávajte s čerstvým domácim pečivom alebo hriankami.

zelerová nátierka
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Do zelerovej nátierky môžete pridať aj tavený syr alebo nastrúhaný tvrdý eidam či goudu. Ak máte radi trochu ostrejšiu chuť, skúste pridať lyžičku dijonskej horčice alebo jemného chrenu. Zelerová nátierka sa výborne hodí aj na kombinovanie – napríklad s údeným lososom alebo plátkami šunky na vrchu.

Mohlo by vás zaujímať: Nátierky pre deti: 5 bleskových receptov, ktoré potešia na desiatu

Okrem toho, že je táto nátierka zdravá a ľahká, je aj veľmi univerzálna. Hodí sa na raňajky, desiatu, ale aj na rýchlu večeru či ako občerstvenie pre hostí. A hlavne – jej príprava vám zaberie len pár minút! Takže, ak hľadáte nový nápad, čo natierať na pečivo, zelerová nátierka je jasná voľba. Vyskúšajte ju a uvidíte, že aj z obyčajného zeleru sa dá vyčarovať niečo výnimočné!

Prečítajte si tiež: Domáca bryndzová nátierka s pažítkou – slovenská lahôdka na váš stôl

nátierky pre deti
Foto: Gurman
Viac o téme: , ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ