už 3274 receptov

Pridaj recept

České dolky

Zaradené v kategórii:
Koláče, zákusky a koláčiky z kysnutého cesta

Ingrediencie:

500 g polohrubej múky, soľ, citrónová kôra, 50 g práškového cukru, 50 g masla, 4 dl mlieka, 20 g droždia, 1-2 žĺtky, olej alebo masť na vyprážanie
Plnka: lekvár, tvaroh, perník, kyslá smotana


Postup prípravy:

Preosiatu múku trocha osolíme, pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru, z droždia pripravený vykysnutý kvások, vlažné mlieko vymiešané so žĺtkami a s rozohriatym maslom a všetko spolu spracujeme na primerane tuhé cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a v teple necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou rovnaké kúsky, ktoré sformujeme do tvaru bochníčkov, dáme na plech vymastený maslom a necháme ešte vykysnúť. Potom ich rukou roztlačíme, v horúcej rúre rýchlo osušíme a postupne vkladáme do panvice s rozpáleným olejom alebo rozpálenou masťou, kde ich z obidvoch strán vypražíme do červena. Trocha vychladnuté potrieme lekvárom alebo džemom, posypeme postrúhaným tvarohom a pokvapkáme hustou kyslou smotanou. Dolky môžeme posypať aj postrúhaným perníkom a cukrom.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

Súvisiace recepty

Obyčajné dolky
Obyčajné dolky
Škvarkové placky 2.
Škvarkové placky 2.
Zemiakové dolky s kapustou
Zemiakové dolky s kapustou
Bavorské dolky 1.
Bavorské dolky 1.