už 3274 receptov

Pridaj recept

Chodské koláče

Zaradené v kategórii:
Koláče, zákusky a koláčiky z kysnutého cesta

Ingrediencie:

1 kg polohrubej múky, 250-300 g masla (polovicu masla môžeme nahradiť tukom), 100 g cukru, 3 žĺtky, 40 g droždia, mlieko podľa potreby, soľ, citrónová kôra, tuk na vymastenie papiera, 1 vajce na potretie, maková, tvarohová a lekvárová plnka, hrozienka, mandle alebo orechy na ozdobenie


Postup prípravy:

Z múky, masla, cukru, zo žĺtkov, z vykysnutého kvásku, zo soli, z postrúhanej citrónovej kôry a vlažného mlieka zarobíme tuhé cesto (takmer ako na vianočku), ktoré vypracujeme tak, aby sa nelepilo ani na dosku, ani na ruky. Z bieleho papiera vystrihneme dve kolesá na plech, potrieme ich tukom a na každé koleso upravíme vykysnuté vyvaľkané cesto s vyšším okrajom dookola. Z tvarohovej plnky spravíme na koláči kríž, hviezdu alebo mriežku a prázdne miesta na koláči doplníme striedavo makovou a lekvárovou plnkou. Tvaroh ozdobíme hrozienkami, lekvár a mak olúpanými celými alebo posekanými mandľami alebo orechmi. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme do červená. Tvarohovú plnku na upečených, ešte horúcich koláčoch môžeme poliať kyslou smotanou.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

Súvisiace recepty

České koláče
České koláče
Svadobné koláče
Svadobné koláče
Slivkový koláč 1.
Slivkový koláč 1.
Hanácke koláče 1.
Hanácke koláče 1.