- 600 g Hrušky
- 2 ks Citrónová šťava
- 500 g Cukor kryštálový
- 1 l Voda
Postup receptu
-
Druhovo jednotné a primerane vyzreté hrušky (bez piesku v dužine) umyjeme, zbavíme nepoužívateľných častí (stopky, okvetia, jadrovníka a šupky), pokrájame na polovice, štvrtky, prípadne osminky a dáme do okyslenej vody (asi 5 g kyseliny citrónovej na 1 l vody), aby nestmavli.
-
Takto upravené plody blanšírujeme, ukladáme do pohárov a zalievame nálevom, ktorý sme pripravili prevarením vody, s cukrom a kyselinou. Po uzavretí poháre sterilizujeme 30 minút pri 97 až 99°C. Po skončení procesu poháre v sterilizačnom hrnci rýchlo ochladíme pod prúdom studenej vody, asi po dvoch hodinách ich vyberieme a uložíme na tmavé miesto, kde ich pri stálej teplote (okolo 16°C) skladujeme.
-
Takisto pripravujeme aj hruškový kompót s plodmi v šupke. Na jeho výrobu sa však hodia len hrušky, ktorých šupka je zdravá (neobsahuje cudzie škvrny) a rovnako sfarbená.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ