už 3274 receptov

Pridaj recept

Jablkový závin 2.

Zaradené v kategórii:
Koláče, zákusky a koláčiky z hneteného cesta

Ingrediencie:

350 g hladkej múky, soľ, 1,25 dl vody, 1 lyžička octu, 1 vajce, 20 g masti, 60 g masla na potretie závinu i plechu, vanilínový cukor na posypanie
Plnka: 750 g jabĺk, 100 g strúhanky, 50 g masla, 60-80 g jemného kryštálového cukru, mletá škorica, 30 g hrozienok, 20 g mandlí, 1 lyžica rumu


Postup prípravy:

Do múky spravíme väčšiu jamku a prilejeme vlažnú vodu, v ktorej sme roztopili masť a rozšľahali trocha soli, ocot a vajce. Cesto spracúvame najprv nožom a potom rukami, až kým nie je mäkké a lesklé. Potom ho sformujeme do tvaru bochníka, prikryjeme teplým kastrólom a necháme 20 minút odpočívať. Odpočinuté cesto preložíme na múkou posypaný väčší obrus, trocha vyvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a rukami opatrne vytiahneme natenko. Hrubé okraje odrežeme, cesto posypeme vychladnutou strúhankou opraženou na masle, dve tretiny cesta posypeme olúpanými jablkami pokrájanými na tenké plátky, cukrom zmiešaným so škoricou, hrozienkami, pokrájanými olúpanými mandľami a pokvapkáme rumom. Potom cesto pomocou obrusu zvinieme, preložíme na plech vymastený maslom, povrch potrieme maslom a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Počas pečenia povrch závinu potierame maslom. Upečený posypeme vanilínovým cukrom.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

  • Počet porcií: neurčené
  • Čas prípravy: neurčené
  • Čas varenia: neurčené
  • Náročnosť prípravy: stredná
  • Technika prípravy: pečenie
  • Kuchyňa: neurčené
  • Príležitosť: jedlá na každý deň
  • Lacné jedlo: nie

Súvisiace recepty

Bačovský závin
Bačovský závin
Piškótový závin
Piškótový závin
Teľacia hruď na taliansky spôsob
Teľacia hruď na taliansky spôsob
Jablkový závin 1.
Jablkový závin 1.