už 3274 receptov

Pridaj recept

Makový alebo orechový závin

Zaradené v kategórii:
Koláče, zákusky a koláčiky z kysnutého cesta

Ingrediencie:


Cesto na jeden závin: 250 g polohrubej múky, 40 g práškového cukru, 60 g masla, citrónová kôra, soľ, 3/4 dl mlieka, 1 žĺtok
Kvások: 1/2 dl mlieka, 10 g práškového cukru, 20 g droždia, 50 g polohrubej múky
Maková plnka: 1 dl mlieka, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g maku, citrónová kôra, 3 klinčeky, 100 g hrozienok
Orechová plnka: 1 dl mlieka, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g mletých orechov, 50 g hrozienok


Postup prípravy:

V mlieku rozmiešame cukor, droždie a múku. Urobíme kvások, ktorý necháme nakysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, rozmiešame v nej cukor, rozpustené vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru a soľ. V mlieku rozmiešame žĺtok a prilejeme k múke aj s kváskom. Cesto dobre vypracujeme, posypeme múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho rozvaľkáme na múkou posypanej doske, natrieme plnkou, zakrútime a upečieme vo vyhriatej rúre. Pred pečením vrch popicháme vidličkou, aby nepopraskal. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

  • Počet porcií: neurčené
  • Čas prípravy: neurčené
  • Čas varenia: neurčené
  • Náročnosť prípravy: stredná
  • Technika prípravy: pečenie
  • Kuchyňa: neurčené
  • Príležitosť: jedlá na každý deň
  • Lacné jedlo: nie

Súvisiace recepty

Krehký orechový závin
Krehký orechový závin
Bačovský závin
Bačovský závin
Makový závin
Makový závin
Piškótový závin
Piškótový závin