Postup receptu
Čerstvo obraté marhule rozdelíme na dve časti (zrelé a menej zrelé), umyjeme, odkôstkujeme a odvážime. Zrelé marhule zmiešame s malým množstvom vody a za stáleho miešania dobre rozvaríme, prípadne aj pretrieme. Pridáme menej zrelé marhule pokrájané na kúsky, premiešame a varíme ešte asi 5 minút. Potom pridáme kryštálový cukor (800 g cukru na 1 kg nerozvarených marhúľ) a pektín (5 g na 1 kg marhúľ) a všetko za intenzívneho miešania dovaríme. Potrebnú hustotu džemu skúšame tak, že na schladený porcelánový tanierik dáme lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je džem hotový. Horúci džem nalejeme do čistých, suchých a teplých pohárov celkom doplna, prikryjeme dvojitým celofánom alebo pergamenovým papierom, previažeme a necháme voľne schladiť pri izbovej teplote.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ