už 3274 receptov

Pridaj recept

Slovenská pečienka

Slovenská pečienka

Zaradené v kategórii:
Hovädzie stehno

Ingrediencie:

700 g hovädzieho mäsa zo stehna, 60 g slaniny, 80 g masti, rozličná koreňová zelenina, 1 veľká cibuľa, 1 zrnko nového korenia, 6 zrniek čierneho korenia, 1 bobkový list, trocha tymianu, soľ, 30 g hladkej múky, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 1 žĺtok, 100 g mrkvy, 100 g zeleru, 50 g masla, 1 lyžica kapár a zelená petržlenová vňať na prípravu prílohy


Postup prípravy:

Koreňovú zeleninu a cibuľu pokrájame na kolieska, opražíme na masti, zalejeme horúcou vodou a pridáme celé čierne i nové korenie, bobkový list a tymian. Mäso očistíme, naklepeme, osolíme, prešpikujeme prúžkami slaniny, vložíme do zeleninového základu, podľa potreby ešte podlejeme a v mierne vyhriatej rúre pomaly udusíme do mäkka. Počas dusenia mäso obrátime a súčasne ho polievame šťavou. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Šťavu z mäsa vydusíme na tuk, zasypeme múkou, znova opražíme, zalejeme odvarom z kostí alebo horúcou vodou, dobre povaríme a pretrieme cez sitko. Do omáčky prilejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali žĺtok, a trocha povaríme. Pokrájané mäso vložíme do omáčky a prehrejeme. Podávame so zemiakmi a zeleninou, najlepšie s dusenou mrkvou a so zelerom.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

Súvisiace recepty

Zbojnícka hovädzia pečienka
Zbojnícka hovädzia pečienka
Pečienka s pomarančom
Pečienka s pomarančom
Živánska pečienka
Živánska pečienka
Sekaná pečienka obložená
Sekaná pečienka obložená