už 3274 receptov

Pridaj recept

Sviečkovica so šampiňónmi

Sviečkovica so šampiňónmi

Zaradené v kategórii:
Hovädzia sviečkovica

Ingrediencie:

600 g sviečkovice, 50 g slaniny, soľ, olej na opečenie, 50 g masti, 1 cibuľa, 120 g koreňovej zeleniny, 1 bobkový list, na hrot noža tymianu, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 50 g hladkej múky, vývar z kostí alebo horúca voda, kúsok citrónovej kôry, 3 dl kyslej smotany, niekoľko lyžíc bieleho vína, trocha cukru a octu, 250 g šampiňónov


Postup prípravy:

Odblanenú sviečkovicu prešpikujeme slaninou, osolíme a prudko opečieme zo všetkých strán na oleji. Na časti masti opražíme pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, pridáme bobkový list, celé nové a čierne korenie, tymian a citrónovú kôru, zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme a povaríme. Do tohto základu vložíme opečenú sviečkovicu a prikryté v rúre udusíme. Počas dusenia mäso obrátime. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme svetlou zápražkou, pripravenou zo zvyšku masti a hladkej múky, povaríme a zjemníme rozšľahanou smotanou. Omáčku zlepšíme bielym vínom, podľa chuti pridáme trocha cukru a octu, znova povaríme a precedíme. Nakoniec pridáme šampiňóny podusené na troche masti a vody. Mäso pokrájame, urovnáme na misu, obložíme šampiňónmi, trocha polejeme omáčkou a väčšiu časť omáčky nalejeme do omáčnika. Podávame s ryžou alebo knedľou.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

Súvisiace recepty

Teľacie stehno so šampiňónmi
Teľacie stehno so šampiňónmi
Hovädzie pečené mäso so šampiňónmi
Hovädzie pečené mäso so šampiňónmi
Sviečkovica pečená v maslovom ceste
Sviečkovica pečená v maslovom ceste
Šunka so špagetami
Šunka so špagetami