už 3274 receptov

Pridaj recept

Vianočka 2.

Zaradené v kategórii:
Koláče, zákusky a koláčiky z kysnutého cesta

Ingrediencie:

900 g polohrubej múky, 200 g masla, muškátový oriešok, citrónová alebo pomarančová kôra, soľ, vanilínový cukor, 150 g práškového cukru, 5 dl mlieka, 40 g droždia, 4 žĺtky, 100 g olúpaných mandlí, 100 g hrozienok, 30 g masla a 30 g hrubej múky na vymastenie a vysypanie plechu, 1 vajce na potretie, 50 g olúpaných mandlí a vanilínový cukor


Postup prípravy:

Do múky rozsekáme maslo, pridáme trocha postrúhaného muškátového orieška, postrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru, trocha soli, vanilínový a práškový cukor, vykysnutý kvások, žĺtky a s vlažným mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, primiešame olúpané mandle posekané nahrubo, očistené hrozienka a dobre vypracujeme. Z cesta upletieme jednu veľkú alebo dve malé vianočky, preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou a znova necháme kysnúť. Dobre vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme olúpanými mandľami posekanými nahrubo a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Upečenú posypeme vanilínovým cukrom.

Pridaj recept do mojej kuchárskej knihy

  • Počet porcií: neurčené
  • Čas prípravy: neurčené
  • Čas varenia: neurčené
  • Náročnosť prípravy: stredná
  • Technika prípravy: pečenie
  • Kuchyňa: neurčené
  • Príležitosť: jedlá na každý deň
  • Lacné jedlo: nie

Súvisiace recepty

Vianočka 1.
Vianočka 1.