Ingrediencie
900 g polohrubej múky
200 g masla
muškátový oriešok
citrónová alebo pomarančová kôra
soľ
vanilínový cukor
150 g práškového cukru
5 dl mlieka
40 g droždia
4 žĺtky
100 g olúpaných mandlí
100 g hrozienok
30 g masla a 30 g hrubej múky na vymastenie a vysypanie plechu
1 vajce na potretie
50 g olúpaných mandlí a vanilínový cukor
- 900 g Múka polohrubá
- 200 g Maslo
- 150 g Cukor práškový
- 5 dl Mlieko polotučné
- 40 g Droždie
- 4 ks Žĺtok (1ks cca 17g)
- 100 g Mandle
- 100 g Hrozienka
- 30 g Maslo
- 30 g Múka hrubá
- 1 ks Vajce
- 50 g Mandle
- 1 ks Vanilkový cukor
Postup receptu
-
Do múky rozsekáme maslo, pridáme trocha postrúhaného muškátového orieška, postrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru, trocha soli, vanilínový a práškový cukor, vykysnutý kvások, žĺtky a s vlažným mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, primiešame olúpané mandle posekané nahrubo, očistené hrozienka a dobre vypracujeme. Z cesta upletieme jednu veľkú alebo dve malé vianočky, preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou a znova necháme kysnúť.
-
Dobre vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme olúpanými mandľami posekanými nahrubo a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Upečenú posypeme vanilínovým cukrom.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ