- 100 g Bravčové nohy surové
- 2 l Voda
- 120 g Zmes koreňovej zeleniny
- 40 g Cibuľa
- 2 ks Cesnak
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Bielko (1ks cca 33g)
- 10 g Želatína
- 6 ks Čierne korenie
Postup receptu
-
Očistené bravčové nožičky dáme variť do studenej vody. Asi po ¼ hodinovom varení pridáme očistenú zeleninu, korenie, soľ, bobkový list a pomaly varíme asi 2,5 – 3 hodiny. Keď je vývar kalný, vyčistíme ho bielkami, ktoré pridáme do precedeného studeného vývaru zbaveného tuku, šľahačom ich rozmiešame a na miernom ohni prihrejeme už skoro do bodu varu. Vyčistený horúci vývar precedíme cez čistú hustú utierku na želatínu, ktorú sme namočili do studenej vody a ešte premiešame. Potom pridáme ocot a aspik odložíme do chladu stuhnúť.
-
Keď chceme aspik použiť na zalievanie, najprv ho na miernom ohni rozpustíme a potom vlažným zalievame mäso, zeleninu a pod. Tuhý aspik krájame ozdobným nožom alebo ho nadrobno posekáme. Hotový aspik má mať mierne slanú a kyslastú chuť.
Ak sa Vám recept páčil, nezabudnite si ho uložiť medzi svoje obľúbené recepty!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ