Postup receptu
Do trocha zohriatej múky v mise dáme soľ, cukor, potlčenú vanilku alebo vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru a prilejeme droždie vykysnuté v troche mlieka zmiešanom s trochou cukru. Potom pridáme vlažné roztopené maslo, žĺtky, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme mäkké cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenom lopári na hrúbku asi 1 cm, pokrájame na štvorce, do každého dáme pripravenú plnku (slivkovú, makovú, tvarohovú, jablkovú ap.) a sformujeme buchtičky, ktoré poukladáme do vymasteného pekáča, každú buchtičku zo strany potrieme maslom a znova necháme vykysnúť. Potom povrch buchtičiek potrieme roztopeným maslom a v dobre vyhriatej rúre upečieme do červená. Trocha vychladnuté vyklopíme a posypeme vanilínovým cukrom.
Tvarohová plnka: Do masla vymiešaného s práškovým cukrom zamiešame žĺtok, postrúhanú citrónovú kôru, vanilínový cukor, pretretý tvaroh, lyžicu smotany alebo mlieka a nakoniec hrozienka a z bielka ušľahaný tuhý sneh.
Jablková plnka: Olúpané jablká pokrájame na štvrtky, odstránime jadrovníky, podlejeme vodou a prikryté udusíme. Mäkké jablká pretrieme, pridáme práškový cukor, mletú škoricu, postrúhanú citrónovú kôru a šťavu a podľa potreby postrúhaný perník.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ