České dolky

Náročnosť
Čas prípravy
3 hodiny
3.5
3256 Receptov

Postup receptu

Preosiatu múku trocha osolíme, pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru, z droždia pripravený vykysnutý kvások, vlažné mlieko vymiešané so žĺtkami a s rozohriatym maslom a všetko spolu spracujeme na primerane tuhé cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a v teple necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou rovnaké kúsky, ktoré sformujeme do tvaru bochníčkov, dáme na plech vymastený maslom a necháme ešte vykysnúť. Potom ich rukou roztlačíme, v horúcej rúre rýchlo osušíme a postupne vkladáme do panvice s rozpáleným olejom alebo rozpálenou masťou, kde ich z obidvoch strán vypražíme do červena. Trocha vychladnuté potrieme lekvárom alebo džemom, posypeme postrúhaným tvarohom a pokvapkáme hustou kyslou smotanou. Dolky môžeme posypať aj postrúhaným perníkom a cukrom.

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Ementálske tyčinky

Náročnosť

Zemiakovo-gulášová polievka

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút

Pečený karfiol v trojobale

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Želé torta s lesným ovocím

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina