Postup receptu
Drobné lesné a záhradné plody (lesné jahody, čučoriedky, brusnice, ríbezle) preberieme a očistíme na sklopenom ráme s napnutou gázou. Pritom dbáme, aby sme odstránili nielen stopky, okvetia, listy a ich úlomky, vetvičky a iné prímesi, ale aj nezrelé, plesnivé a ináč znehodnotené plody. Vytriedené ovocie potom v studenej vode dobre umyjeme a necháme na sitku odkvapkať. Čisté dáme do pohárov, trocha potrasieme, zalejeme cukrovým nálevom, uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 70°C.
Bobuľové ovocie, najmä brusnice, čučoriedky a čierne ríbezle možno na kompót spracovať aj tak, že ich po očistení a umytí uvaríme v cukrovom sirupe (1000 g kryštálového cukru na 1 l vody) tak, aby sa plody scvrkli, ale nerozvarili. Potom ich pomocou sitka vyberieme, dáme do pohárov, potrasieme a zalejeme chladným nálevom, do ktorého ešte pridáme polovičné množstvo cukru s ohľadom na objem pôvodného cukrového sirupu. Takto upravené ovocie sterilizujeme 20 minút pri teplote 70°C.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ