S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi sa žiada k poobednej kávičke svieži dezert. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si ľahký ovocný koláč s mascarpone. Ľahký na prípravu a ľahký aj na jazyku. Jemné piškótové cesto, chutný krém z mascarpone a svieže ovocie podľa vašej chuti, zaliate v želé. Neodolateľná kombinácia.
Začneme prípravou piškótového cesta. Máme osvedčený pomer surovín 1:1:1. Viete si množstvo surovín upraviť podľa želania, keď použijete 6 vajec, pridávate 6 PL ostatných surovín (okrem kypriaceho prášku). Cesto je možné pripraviť aj bez oleja a mlieka, avšak s nimi je o niečo vláčnejšie. Uvedené množstvo surovín vystačilo na plech s rozmermi 35×24 cm.
Celé vajcia rozbijeme do misky a pridáme 6 PL práškového cukru.
Šľaháme aspoň 5-7 minút, kým hmota strojnásobí objem a vytvorí sa hustá pena.
Múku spolu s kypriacim práškom si preosejeme cez sitko.
Do vajíčkovej peny na 3-4x zamiešame postupne preosiatu múku s kypriacim práškom. Zamiešavame so stierkou. Zájdeme na spodok misky, akoby podoberieme a krúživými pohybmi opakujeme. Chceme cesto nadýchané aj po upečení, rýchlym miešaním s metličkou, by sme vyhnali z jemného cesta všetok vzduch, ktorý ho vo výsledku spraví krásne nadýchané.
Keď už máme múku v ceste dobre zapracovanú (nevidíme žiadne hrudky), pridáme 6 PL mlieka a 6 PL oleja. Opäť stierkou jemne zamiešame.
Plech potrieme olejom, dáme naň papier na pečenie a opäť trošku potrieme olejom. Vylejeme cesto a dáme piecť na cca 15 minút na 180 stupňov. Kontrolujeme špáradlom. Po upečení dvierka pootvoríme a necháme cesto pomaly chladnúť.
Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou, začíname nízkymi otáčkami a postupne zvyšujeme rýchlosť. Šľaháme v dostatočne hlbokej mise, bude to zo začiatku trošku fŕkať.
Keď začne krém hustnúť po lyžiciach zašľaháme práškový cukor zmiešaný s práškovou želatínou. Želatínu možno vynechať, krém bude držať aj bez toho ak ste dostatočne skúsený a viete odhadnúť kedy je hmota správne vyšľahaná. Želatína je taká istota, keby náhodou. 😊
Krém dáme schladiť do chladničky aspoň na 30 minút. Zatiaľ cesto stihne úplne vychladnúť. Vyberieme ho z plechu, odstránime papier na pečenie a natrieme vychladený krém z mascarpone.
Prichystáme a nakrájame si jahody, ale môžete použiť akékoľvek iné ovocie, na ktoré máte chuť. Dá sa použiť aj kompótové, z ktorého rovno použijete aj šťavu na prípravu želé. My sme použili čerstvé jahody a jahodový džús na prípravu želé.
Pol litra džúsu alebo šťavy nalejeme do hrnca, vysypeme cukrárenské želé zamiešame a necháme zovrieť, varíme 1 minútu. Vždy si skontrolujte postup na obale daného produktu. Cukrárenské želé sa trošku líši od tortového želé a úplne zas od želatíny. Môžete pridať aj cukor, ak to chcete mať ešte sladšie.
Zatiaľ si na krém poukladáme ovocie. My sme si do krému naznačili špáradlom, kade budú vedené rezy pri krájaní, aby sme potom neprekrajovali ovocie a mali ho rovnomerne poukladané.
Želé po dosiahnutí bodu varu, varíme tak 1 minútu a stiahneme z ohňa. Necháme chladnúť, odporúčame preliať do studenej misy. Doba chladnutia trvá asi tak 15-20 minút. Musí byť stále tekuté, ale keď doň dáte lyžičku a vyberiete ju, vidíte i cítite, že hmota už začína nadobúdať želatínovú konzistenciu, prípadne sa prichytáva na okraje lyžičky. Vtedy je ten správny čas zaliať koláč. Celkovo želé nesmie byť horúce ani moc teplé, len také slabo vlažné. Vložíme na 10 minút do chladničky a môžeme krájať. 😊
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ