Netradičné jedlo v podobe letných ryžových roliek, ktoré je inšpirované ázijskou kuchyňou. Je náročnejšie na čas a prípravu, ale výsledok stojí za to. Však prečo si občas nespestriť jedálniček. Rolky sa výborne hodia aj ako jednohubky pre hostí, ak chystáte nejakú oslavu. Ide o zdravý pokrm s množstvom zeleniny, vhodný pre vegánov, keďže je bez mäsa a mliečnych výrobkov. Chuťovo rolky doladí omáčka z arašidového masla.
Ako prvé si na panvici najskôr nasucho opečieme arašidy. Dáme bokom a na tej istej panvici rozpálime olej, na ktorom opečieme do zlata tofu nakrájané na pásiky. Môžete použiť aj ochutené tofu, bude chutnejšie. Môžeme si zatiaľ pripraviť ryžové rezance podľa návodu na obale. Zvyčajne ich stačí povariť pár minút v dostatku vody, precediť a schladiť studenou vodou.
Kým sa tofu opeká na panvici, nakrájame si zeleninu. Voľba zeleniny je na Vás, hodia sa najmä chrumkavú druhy zeleniny ako je surová mrkva, uhorka, kapusta, ľadový šalát. Množstvo zeleniny, ktoré budete potrebovať je variabilné, závisí to od toho, koľko si jej naložíte do každej rolky. Preto prosím berte množstvo uvedené vyššie orientačne. Ja si radšej nakrájam menej a postupne dokrájam čo mi chýba. Najemno si nasekáme bylinky aj chilli, ak máte radi štipľavé.
Keď máme tofu opečené, rezance uvarené a všetku zeleninu nakrájanú na drobné pásiky (alebo nastrúhanú), prichystáme si čistú utierku, na ktorej budeme rolky rolovať. Môžete to vyskúšať aj na doske na krájanie, najlepšia je plastová. Mne sa najlepšie pracuje na navlhčenej utierke, ryžový papier sa na ňu mierne priliepa, ale osobne sa mi tak pracuje lepšie. Vyskúšajte povrch, ktorý Vám bude najviac vyhovovať. Potrebujeme ešte široký hlboký tanier alebo misku s vlažnou vodou, v ktorej budeme ryžový papier namáčať.
Vezmeme ryžový papier a celý ho ponoríme do vlažnej vody. Majte po ruke vriacu vodu v kanvici a postupne si podľa potreby prilievajte horúcu vodu do misky, aby ostala voda vlažná. Stačí, aby bol papier ponorený tak 10 sekúnd. Nenamáčame ho až do úplného zmäknutia, musí ostať stále mierne pevný.
Preložíme ho na podložku (utierku alebo dosku) a asi 3 cm od spodného okraja pozdĺžne ukladáme všetky druhy nakrájanej zeleniny, chilli, arašidy, tofu, bylinky a ryžové rezance. Aj po okrajoch papiera nechajte zhruba 3 cm voľné miesto. Rolovať začneme od spodku, preložíme spodný okraj cez naloženú zmes.
Jedenkrát takto preložíme celú zmes a dbáme na to, aby sme to urobili čo najpevnejšie. Chce to trochu cviku v ruke, každá ďalšia rolka pôjde ľahšie a ľahšie. Potom dovnútra zahneme bočné okraje rolky, aby po stranách zmes nevypadávala. Teraz stačí už len celé zatočiť až po vrchný okraj a rolka je na svete.
Takto opakujeme kým sa nám ingrediencie neminú. Nám vyšlo 22 ks roliek, čo je porcia zhruba pre 4 osoby. Počet roliek sa odvíja od toho, aké hrubé ich chcete mať a koľko zeleniny a tofu naložíte do jednej.
Pripravíme si ešte omáčku k rolkám. Nachystáme si suroviny: arašidové maslo, ryžový ocot, sójovú omáčku, med. Do misky prelisujeme 2 malé strúčiky cesnaku (alebo jeden veľký) a kúsok čerstvého zázvoru. Chce to väčší stisk, ale dá sa prelisovať v klasickom lise na cesnak. Uvedené suroviny zmiešame v miske a máme hotovo.
Podávame na tanieri, buď rozkrojené alebo v celku s arašidovou omáčkou. Rolky sa vedia o seba prilepiť, preto odporúčame ich neukladať na tanier tesne jednu vedľa druhej. Dobrú chuť!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ