Ingrediencie
Cesto:
300g hladkej múky
10g droždia
5 pol. lyž. mlieka
2 čaj. lyž. cukru
2 čaj. lyž. jedlej sódy
160g masla
2 žĺtky
štipka soli
Plnka:
250g slivkového lekváru
100g ml. maku
1 vanilk. cukor
1 čaj. lyž. ml. škorice
1 čaj. lyž. ml. klinčeka
trocha rumu
- 300 g Múka hladká
- 10 g Droždie
- 5 pl Mlieko polotučné
- 2 cl Cukor biely
- 160 g Maslo
- 2 g Žĺtok (1ks cca 17g)
- 100 g Mak
- 1 ks Vanilkový cukor
- 250 g Lekvár priemer
- 1 cl Škorica
- 1 cl Klinček
- 2 cl Jedlá sóda
Postup receptu
Z droždia, mlieka a cukru si spravíme kvasok. Do múky dáme jedlú sódu, 2 žĺtky (z bielok vyšľaháme sneh), maslo, štipku soli a nakoniec vykvasený kvasok. Vypracujeme cesto a necháme ho chvíľu odpočívať. Nedávame ho vykysnút! Pripravíme si plnku. Zmiešame všetky suroviny spolu. Ak ju máme veľmi hustú, tak ju zriedime teplou vodou. Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 2 milim. a vykrajujeme štvorčeky, do ktorých dávame plnku a zabalíme ako šatôčky. Vrchný spoj šatôčiek namočíme do snehu z bielok a posypeme mlet. orechami. Dáme piecť do rúry na 180 stup. na 15 až 20 minút. Ešte teplé posypeme prášk. cukrom. Sú fantastické!!!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ