Vyprážaný rezeň so zemiakovou kašou (bravčové karé s kosťou)

Toto je klasické nedeľné jedlo našich rodičov, slepačia polievka a rezeň bol štandard.
Hodí sa pri každej príležitosti či len na večeru, obed, oslavu alebo pre radosť pre mäsožravcov 🙂

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina

Ingrediencie pre 2 osoby

Postup receptu

  1. Recept a postup na vyprážané bravčové karé, vyprážaný bravčový rezeň.
    Moje bravčové karé bolo s kosťou, preto podľa vlastného uváženia môžete kúpiť už vykostené alebo si ho vykostiť.
    Karé nakrájame na plátky aby sa nám mäso ľahko obaľovalo v trojobale.

  2. Bravčové karé si jemne naklepeme, osolíme a okoreníme z oboch strán.

    TIP: pri klepaní mäsa odporúčam použiť sáčok, mäso vložíte do sáčku a počas klepania nefŕkajú kúsky mäsa a ušetríte si tak čistenie.

  3. Zoberieme si 3 nádobky, ja používam klasické taniere.
    Pre múku: plytký tanier
    Pre vajíčka: hlboký tanier (vajíčka osoľte a rozšľahajte vidličkou cez okraj taniera)
    Pre strúhanku: plytký tanier
    A presne aj v tomto poradí môžeme mäso vkladať do tanierov.
    Najskôr si vložíme mäso do múky, obalíme mäso v múke, následne ho vložíme do taniere s vajíčkom, rovnako „pomáčame“ mäso vo vajíčku z oboch strán a posledná ostáva strúhanka. Keď vložíte mäso do strúhanky môžete z bokov strúhanku vložiť aj na vrchnú časť mäsa, ľahšie sa bude obaľovať. Kľudne strúhanku aj zatlačte rukou aby sa vytvorila dobrá vrstva ktorá bude chutná a chrumkavá po vyprážaní.

  4. Pri vyprážaní používam slnečnivcový alebo repkový olej, ideálne si vybrať veľkosť panvice podľa veľkosti kúskov rezňov.
    Môžete vyprážať naraz na jednej panvici aj 2-3-4 kúsky rezňov.
    Samozrejme najskôr si olej v panvici dobre rozohrejte, či je olej dostatočne rozohriaty vyskúšate tak že vložíte do pancici kúsok „omrvinky“ zo strúhanky, ak sa začne vyprážať olej je pripravený.

    Môžete vložiť rezne do panvice a vyprážať z oboch strán, ideálne vždy kontrolovať jednu aj druhú stranu, vyprážajte do zlatista.
    Odhadom 3-6 min jedna strana záleží akú máte hrúbku mäsa.

  5. Ak máte rezne už vypražené zoberte si jeden tanier na ktorý si dáte papierový obrúsok, pred vytiahnutím rezňov z panvice počkajte kým odkvápe olej z mäsa a následne položte mäso na tanier s papierovým obrúskom. Obrúsok stiahne ešte zostatkový olej.

  6. Recept a postup na zemiakovú kašu / zemiaková kaša
    Ošúpeme si zemiaky, ja používam škrabku na zemiaky je to pre mňa jednoduchšie ako s nožom.
    Ošúpané zemiaky si umyjeme a nakrájame na menšie kocky.

  7. Zoberieme si hrniec ideálnej veľkosti, čiže vyberajte vždy na základe počtu zemiakov.
    Na 6 zemiakov bude stačiť menší alebo stredne veľký hrniec, nalejeme vodu a osolíme.
    Do vody môžete dať nakrájané zemiaky a dať variť, zemiaky varte na miernom ohni do mäkka.

  8. Keď budete mať zemiaky uvarené, pomocou pokrievky alebo taniera môžete „odcediť“ vodu.
    Rovno do hrnca so zemiakmi môžete naliať mlieko a kúsok masla.
    Množstvo mlieka a masla záleží asi podľa toho akú kašu požadujete, či krémovejšiu alebo riedkejšiu a podobne.

  9. Zoberieme si pučidlo na zemiaky a postupne pučíme zemiaky s maslom a mliekom.
    Všetko poriadne premiešame a doladíme chuť soľou, čiernym korením.

  10. Prajem Vám dobrú chuť 🙂

Ohodnotiť recept

Zanechať komentár