Postup receptu
Očistené a na site opláchnuté plody (jahody, maliny, černice, vtáčie čerešne) povaríme 3 minúty v tlakovom hrnci a ešte teplú zmes precedíme cez husté sito (zvyšok na site nepretierame). Získanú šťavu dáme do smaltovanej nádoby; osladíme (700 g kryštálového cukru na 1 kg šťavy) a za stáleho miešania privedieme do varu. Asi po 10 minútach var prerušíme, pridáme pektín (10 g na 1 kg pôvodnej šťavy), dobre premiešame a ešte asi 3 minúty povaríme. Rôsol potom nalejeme do čistých, suchých a vyhriatych malých sklenených nádob, hneď prikryjeme celofánom, previažeme a necháme voľne vychladnúť.
Podobným spôsobom môžeme spracovať aj ríbezle a egreše. Pretože tieto druhy ovocia obsahujú dostatok pektínu, nemusíme ho pridávať. Proces rôsolovatenia však musíme počas odparovania kontrolovať.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ