Postup receptu
Do múky rozsekáme maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, prilejeme vykysnutý kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky a vypracujeme najprv v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút. Po vykysnutí vrch mazanca narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme pokrájanými mandľami a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je mazanec upečený, zistíme pomocou drievka, ktoré doň zapichneme — ak sa cesto na drievko nechytá, koláč je upečený.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ