Veľkonočný koláč (mazanec)

Náročnosť
Čas prípravy
0
3256 Receptov

Postup receptu

Do múky rozsekáme maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, prilejeme vykysnutý kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky a vypracujeme najprv v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút. Po vykysnutí vrch mazanca narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme pokrájanými mandľami a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je mazanec upečený, zistíme pomocou drievka, ktoré doň zapichneme — ak sa cesto na drievko nechytá, koláč je upečený.

Ohodnotiť recept

Zanechať komentár

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Tvarohové halušky

Náročnosť

Špargľa s vajcami

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút

Liptovská ruža

Náročnosť

Zemiakové placky 2.

Náročnosť