- 180 g Bielko (1ks cca 33g)
- 360 g Cukor kryštálový
- 100 g Cukor práškový
- 180 g Orechy vlašské
- 280 ml Mlieko plnotučné
- 1 ks Zlatý klas
- 250 g Maslo
- 1 cl Vanilka
- 80 g Čokoláda horká
Postup receptu
-
Bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom (320 g) vo vodnom kúpeli. Keď je zmes teplá a cukor je úplne rozpustený, prelejeme ju do misy a šľaháme mixérom, kým nevznikne sneh.
-
Pridáme práškový cukor a šľaháme ďalej.
-
Keď je sneh lesklý a tuhý, pridáme mleté orechy a už len ručne stierkou zamiešame do snehu.
-
Na plech vystlaný papierom na pečenie si položíme formu na laskonky, na ktorú nanesieme cesto. Stierkou rovnomerne rozmiestnime do otvorov a prebytočné cesto vrátime do misy.
-
Ja som použila formu na menšie laskonky, na jeden veľký plech sa mi zmestila 2x. Formu opatrne odlepíme a pred každým ďalším použitím opláchneme vodou. Takto pripravené laskonky pečieme najprv na 120°C 15 minút a následne dosušíme ešte 10 minút na 80°C (pri väčších laskonkách kľudne aj 20-30 minút).
-
Kým sa laskonky sušia pripravíme krém – mlieko (250 ml) s kryštálovým cukrom (40 g) privedieme k varu, pridáme zlatý klas rozmiešaný s trochou mlieka a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. V druhej miske vyšľaháme maslo a postupne po lyžiciach k nemu prišľahávame studený puding. Na záver do krému pridáme vanilku (prášok alebo zrniečka, príp. pastu).
-
Krém prenesieme do vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na laskonky. Krém nanášame na polovicu upečeného množstva laskoniek (druhou polovicou budeme spájať naplnené časti).
-
Dozdobíme roztopenou čokoládou s trochou mlieka a podrveným lyofilizovaným ovocím.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ