Chodské koláče

Lekvárovo-maková plnka
Pomletý mak zmiešame s lekvárom, a poprípade zjemníme 1-3 pl vriacej vody. Plnka by mala byť mierne tekutá.
Tvarohová plnka
Tvaroh, cukor, 1 pl citrónovej šťavy a sladkú smotanu vyšľaháme, až kým sa zmes nespojí. Následne opatrne zamiešame vyšľahané bielko.
Cesto:
Z múky, masla, cukru, zo žĺtkov, z vykysnutého kvásku, zo soli, z postrúhanej citrónovej kôry a vlažného mlieka zarobíme tuhé cesto (takmer ako na vianočku), ktoré vypracujeme tak, aby sa nelepilo ani na dosku, ani na ruky. Z bieleho papiera vystrihneme dve kolesá na plech, potrieme ich tukom a na každé koleso upravíme vykysnuté vyvaľkané cesto s vyšším okrajom dookola.
Z tvarohovej plnky spravíme na koláči kríž, hviezdu alebo mriežku a prázdne miesta na koláči doplníme striedavo makovou a lekvárovou plnkou. Tvaroh ozdobíme hrozienkami, lekvár a mak olúpanými celými alebo posekanými mandľami alebo orechmi. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Prajeme Vám dobrú chuť!
Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená
Ak sa Vám recept páčil, nezabudnite si ho uložiť medzi svoje obľúbené recepty!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ