Egreše

Ríbezľa egrešová (lat. Ribes uva-crispa) alebo egreš obyčajný (lat. Grossularia uva-crispa) je druh kra z čeľade egrešovité. Vyskytuje sa vo voľnej prírode na územiach Európy, Ázie a Afriky, no vyšľachtené kultivary sa pestujú aj v záhradách. Je jedným z niekoľkých podobných druhov podrodu Grossularia (niekedy klasifikovaný ako samostatný rod). Podrod Grossularia sa líši od ríbezlí predovšetkým ostnatými stonkami a tým, že jeho kvety rastú po tri na jednej krátkej stonke, ale nie v strapcoch. Na konároch má tŕnisté výhonky. Kríky ríbezle egrešovej produkujú jedlé plody (egreše) v zelenej, žltej alebo červenej farbe podľa odrody a pestujú sa na komerčné a domáce použitie.

Nutričné hodnoty na 100g :
  • Bielkoviny : 0.83 g
  • Sacharidy : 10.1 g
  • Tuky : 0.3 g
  • Energia : 184 kJ
  • Energia : 37 kcal
string(218) " SELECT wp_postmeta.post_id FROM wp_postmeta WHERE wp_postmeta.meta_key LIKE 'ingrediencie_%_potravina' AND wp_postmeta.meta_value LIKE '%8963%' LIMIT %d OFFSET %d " array(6) { [0]=> object(stdClass)#11697 (1) { ["post_id"]=> string(4) "6344" } [1]=> object(stdClass)#11709 (1) { ["post_id"]=> string(4) "6352" } [2]=> object(stdClass)#11696 (1) { ["post_id"]=> string(4) "6439" } [3]=> object(stdClass)#11713 (1) { ["post_id"]=> string(4) "7217" } [4]=> object(stdClass)#11710 (1) { ["post_id"]=> string(4) "7381" } [5]=> object(stdClass)#11699 (1) { ["post_id"]=> string(4) "5348" } }

Gurmán recepty

Egreše využijete v týchto vynikajúcich receptoch

Egrešový sterilizovaný kompót

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút

Egrešový rýchly kompót

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Egrešová omáčka s vanilkou

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
egrešová omáčka
omáčky sladké

Egrešová omáčka

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Egrešovo-ríbezľový džem (z čiernych ríbezlí)

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Egrešová polievka

Náročnosť