Lístkové cesto základné

Náročnosť
Čas prípravy
0
3256 Receptov

Postup receptu

Tretinu múky s margarínom spracujeme na cesto, z ktorého sformujeme kocku a necháme stuhnúť na chladnom mieste. Do zvyšnej múky dáme trochu octu, soli a toľko vlažnej vody, aby sme dosiahli vláčne závinové cesto. Cesto dobre vypracujeme a na pomúčenom lopári necháme asi štvrť hodiny stáť. Potom ho vyvaľkáme do väčšieho štvorca. Do prostriedku položíme stuhnutú kocku rohmi k stredom strán štvorca, kraje cesta preložíme cez kocku, a to tak, aby bola v ňom úplne zabalená. Váľkom kocku v ceste roztlačíme a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Cesto zložíme po šírke trikrát na seba a necháme ho na studenom mieste asi štvrť hodiny stáť. Potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a trikrát zložíme na seba. Toto skladanie a prevaľkávanie cesta opakujeme trikrát. Cesto môžeme upiecť v celku, plniť krémom a nakrájať na rezy, alebo ho pokrájame na štvorce, plníme lekvárom a zložíme ako šatku. Z cesta pečieme aj trubičky, ktoré plníme šľahačkou alebo sladkým vareným snehom.

Ohodnotiť recept

Zanechať komentár

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Pomarančový šalát

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Mrkvový šalát s jablkami 2.

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút