Ingrediencie
250 g hladkej múky
250 g margarínu
voda
soľ
ocot
Postup receptu
Tretinu múky s margarínom spracujeme na cesto, z ktorého sformujeme kocku a necháme stuhnúť na chladnom mieste. Do zvyšnej múky dáme trochu octu, soli a toľko vlažnej vody, aby sme dosiahli vláčne závinové cesto. Cesto dobre vypracujeme a na pomúčenom lopári necháme asi štvrť hodiny stáť. Potom ho vyvaľkáme do väčšieho štvorca. Do prostriedku položíme stuhnutú kocku rohmi k stredom strán štvorca, kraje cesta preložíme cez kocku, a to tak, aby bola v ňom úplne zabalená. Váľkom kocku v ceste roztlačíme a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Cesto zložíme po šírke trikrát na seba a necháme ho na studenom mieste asi štvrť hodiny stáť. Potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a trikrát zložíme na seba. Toto skladanie a prevaľkávanie cesta opakujeme trikrát. Cesto môžeme upiecť v celku, plniť krémom a nakrájať na rezy, alebo ho pokrájame na štvorce, plníme lekvárom a zložíme ako šatku. Z cesta pečieme aj trubičky, ktoré plníme šľahačkou alebo sladkým vareným snehom.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ