Makový alebo orechový závin

Cesto na jeden závin:
250 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
60 g masla
citrónová kôra
soľ
3/4 dl mlieka
1 žĺtok
Kvások:
1/2 dl mlieka
10 g práškového cukru
20 g droždia
50 g polohrubej múky
Maková plnka:
1 dl mlieka
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g maku
citrónová kôra
3 klinčeky
100 g hrozienok
Orechová plnka:
1 dl mlieka
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g mletých orechov
50 g hrozienok
V mlieku rozmiešame cukor, droždie a múku. Urobíme kvások, ktorý necháme nakysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, rozmiešame v nej cukor, rozpustené vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru a soľ. V mlieku rozmiešame žĺtok a prilejeme k múke aj s kváskom. Cesto dobre vypracujeme, posypeme múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho rozvaľkáme na múkou posypanej doske, natrieme plnkou, zakrútime a upečieme vo vyhriatej rúre. Pred pečením vrch popicháme vidličkou, aby nepopraskal. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ