Čerstvo nazbierané maliny, uložené v tenkých vrstvách vo vhodných obaloch, preberieme, očistíme (okvetie vytočením vyberieme), ponoríme do chladného slaného kúpeľa a po 20 minútach pomocou sitka vyberieme.
Maliny zbavené červíkov nasypeme do patentných pohárov, mierne potrasieme, doplníme a zalejeme cukrovým nálevom. Okraj pohárov poutierame, priložíme vrchnáky, ktoré pritiahneme. Poháre vložíme do hrnca s chladnou vodou a zohrievame až na sterilizačnú teplotu 70°C, ktorú necháme pôsobiť 20 minút. Po sterilizácii kompóty ochladíme bežným spôsobom.
Rovnako pripravujeme aj černicový kompót. Pretože černice nebývajú červavé, netreba ich pred spracúvaním ponoriť do slaného roztoku. Stačí, ak ich po očistení vo viacerých vodách umyjeme a necháme na sitku dobre odkvapkať.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ