Ingrediencie
maliny
kúpeľ:
100 g soľ
1 l vody
nálev:
1200 g kryštálového cukru
1 l vody
- 1 kg Maliny
- 100 g Soľ
- 1 l Voda
- 1200 g Cukor kryštálový
- 1 l Voda
Postup receptu
-
Čerstvo nazbierané maliny, uložené v tenkých vrstvách vo vhodných obaloch, preberieme, očistíme (okvetie vytočením vyberieme), ponoríme do chladného slaného kúpeľa a po 20 minútach pomocou sitka vyberieme.
-
Maliny zbavené červíkov nasypeme do patentných pohárov, mierne potrasieme, doplníme a zalejeme cukrovým nálevom. Okraj pohárov poutierame, priložíme vrchnáky, ktoré pritiahneme. Poháre vložíme do hrnca s chladnou vodou a zohrievame až na sterilizačnú teplotu 70°C, ktorú necháme pôsobiť 20 minút. Po sterilizácii kompóty ochladíme bežným spôsobom.
-
Rovnako pripravujeme aj černicový kompót. Pretože černice nebývajú červavé, netreba ich pred spracúvaním ponoriť do slaného roztoku. Stačí, ak ich po očistení vo viacerých vodách umyjeme a necháme na sitku dobre odkvapkať.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ