Ingrediencie
1 l šťavy (alebo malín – vtedy má víno korenistejšiu chuť)
2 l vody
800 g cukru
vínne kvasinky
živná soľ
Postup receptu
Maliny pretlačíme cez čistú utierku alebo na strojčeku, do šťavy pridáme príslušné množstvo vody a cukru (cukor rozpustíme vo vode), živnú soľ a vlejeme do kvasnej nádoby. Na druhý deň prilejeme rozmnožené kvasinky, fľašu uzavrieme rúrkou a necháme kvasiť. Vykvasené víno stiahneme do inej čistej nádoby (má byť plná), ktorú tiež uzavrieme kvasnou rúrkou. Po 1 – 2 týždňoch víno stiahneme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme sparenými zátkami a odložíme na chladné miesto. Pri príprave malinového vína môžeme postupovať aj tak, že maliny dáme do
5 l fľaše, ktorú zaviažeme papierom a dáme na 4-5 dní nakvasiť do okna na slnko (šťava nesmie úplne vykvasiť). Potom maliny pretlačíme cez čistú utierku. Ďalší postup je rovnaký. Aby sme ovocie lepšie využili, môžeme jadrá po pretlačení, najmä ak pretláčame čerstvé nenakvasené maliny alebo černice, zaliať horúcou vodou, nechať niekoľko hodín postáť a potom znovu pretlačiť. Túto šťavu“ doplníme vodou na potrebné množstvo a v nej rozpustíme cukor.“
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ