-
Zrelé, ale ešte dostatočne tvrdé a zdravé slivky (slivy, mirabelky, ringloty) preberieme, zbavíme stopiek, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ich blanšírujeme ponorením do 80°C teplej vody na 3 až 5 minút (menšie plody kratšie, väčšie dlhšie). Šupka niektorých druhov sliviek pri zohrievaní praská alebo sa odlupuje.
-
Aby sme nežiadúcemu olupovaniu predišli, musíme jednotlivé plody už pred blanšírovaním husto popichať špendlíkom. Takto upravené slivky dáme do pohárov, zalejeme cukrovým nálevom (pripravíme prevarením vody s cukrom), uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80°C.
-
Pri konzervovaní rozpolených sliviek a mirabeliek používame koncentrovanejší nálev (800 g kryštálového cukru na 1 l vody). Po sterilizácii kompóty ochladíme a bežne spracujeme.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ