Slivkový kompót

Zrelé, ale ešte dostatočne tvrdé a zdravé slivky (slivy, mirabelky, ringloty) preberieme, zbavíme stopiek, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ich blanšírujeme ponorením do 80°C teplej vody na 3 až 5 minút (menšie plody kratšie, väčšie dlhšie). Šupka niektorých druhov sliviek pri zohrievaní praská alebo sa odlupuje.
Aby sme nežiadúcemu olupovaniu predišli, musíme jednotlivé plody už pred blanšírovaním husto popichať špendlíkom. Takto upravené slivky dáme do pohárov, zalejeme cukrovým nálevom (pripravíme prevarením vody s cukrom), uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80°C.
Pri konzervovaní rozpolených sliviek a mirabeliek používame koncentrovanejší nálev (800 g kryštálového cukru na 1 l vody). Po sterilizácii kompóty ochladíme a bežne spracujeme.
Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ