Slivkový kompót

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
3.41
3256 Receptov

Ingrediencie pre 5 osôb

Postup receptu

  1. Zrelé, ale ešte dostatočne tvrdé a zdravé slivky (slivy, mirabelky, ringloty) preberieme, zbavíme stopiek, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ich blanšírujeme ponorením do 80°C teplej vody na 3 až 5 minút (menšie plody kratšie, väčšie dlhšie). Šupka niektorých druhov sliviek pri zohrievaní praská alebo sa odlupuje.

  2. Aby sme nežiadúcemu olupovaniu predišli, musíme jednotlivé plody už pred blanšírovaním husto popichať špendlíkom. Takto upravené slivky dáme do pohárov, zalejeme cukrovým nálevom (pripravíme prevarením vody s cukrom), uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80°C.

  3. Pri konzervovaní rozpolených sliviek a mirabeliek používame koncentrovanejší nálev (800 g kryštálového cukru na 1 l vody). Po sterilizácii kompóty ochladíme a bežne spracujeme.

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Pečená tekvica Hokkaido so sladkými cherry paradajkami

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Rybie filé s chrenovou omáčkou

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút

Dusené kuracie prsia so šampiňónmi

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút